9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

28.11.2023 / 13:27 BiH - Brisel

Nešić: Alternativa neregularnoj migraciji ne može biti pretvaranje Zapadnog Balkana u tampon zonu

Nešić: Alternativa neregularnoj migraciji ne može biti pretvaranje Zapadnog Balkana u tampon zonu
Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH
Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić u Briselu učestvuje na Međunarodnoj konferenciji globalne alijanse za borbu protiv krijumčarenja migranata, ...

... u organizaciji Evropske komisije. Konferenciju kojom predsjedava komesarka EU za unutrašnje poslove Ylva Johansson, otvorila je predsjednica EK Ursula von der Leyen.

Uz komesare EU, predstavnike evropskih bezbjednosnih agencija EUROPOL i FRONTEX o prevenciji i odgovoru na krijumčarenje migranata diskutovali su ministri unutrašnjih poslova 20 zemalja koje su najviše pogođene migracijskim tokovima.

Ministar Nešić je istakao da Evropa mora imati dugoročne, strateške i iznad svega iskrene i izvodljive odgovore na izazove koje nose migracije.

“Alternativa neregularnoj migraciji i odvraćanju ne može biti pretvaranje Zapadnog Balkana u tampon zonu. Dugoročno, alternativa neregularnoj migraciji mora biti jedinstven evropski odgovor. Moramo zajednički uložiti svoje kapacitete u zaustavljanje migracija na njihovom izvorištu. Strateški, Evropska unija treba da kaže nama sa Zapadnog Balkana – da, imate izvjesnost da do 2030. godine postanete članice EU. Na taj način, naše države, policijske agencije i građani biće još motivisaniji u odbrani bezbjednosti zajedničkog evropskog prostora”, kazao je Nešić.

Predstavljajući stanje migracija u BiH, ministar Nešić je kazao da je i dalje složeno, s obzirom na sve izraženiju promjenu rute kretanja preko BiH. Evidentirano je povećanje migracijskog pritiska u odnosu na isti period prošle godine za 27,24 posto.U cilju adekvatnog odgovora na migracijski pritisak, Granična policija BiH pojačava prisustvo policijskih službenika za nadzor državne granice. Istovremeno realizovane su operativne akcije s ciljem sprečavanja krijumčarenja migranata i trgovine ljudima.

“Pored aktivnosti na identifikaciji i procesuiranju pojedinaca i grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi, velika pažnja usmjerena je i na identifikaciju i spriječavanje grupa i pojedinaca koji bi se mogli dovesti u vezu sa ekstremizmom i radikalizmom”, naglasio je Nešić.

Tokom posjete Briselu, ministar Nešić se susreo sa Olivierom Onidijem, zamjenikom generalnog direktora Generalne direkcije za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji (DG HOME). Na marginama konferencije odžan je sastanak Nešića i ministra unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Davorom Božinovićem, a razgovarao je i sa ministrima unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim, Crne Gore Danilom Šaranovićem i Albanije Taulantom Ballom.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo