4°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

28.11.2023 / 13:52 Svijet - Washington

SAD traži od Izraela da 'izbjegne dodatno raseljavanje civila' u južnoj Gazi

SAD traži od Izraela da 'izbjegne dodatno raseljavanje civila' u južnoj Gazi
Foto: FENA

Bidenova administracija zatražila je od Izraela da "učini sve što je u njihovoj moći da izbjegnu šire raseljavanje" palestinskih civila u južnoj Gazi ako obnovi svoju kopnenu kampanju usmjerenu na iskorijenjivanje militantne grupe Hamas, rekli su visoki američki dužnosnici, javlja AFP.

Američki zvaničnici rekli su da su razgovarali s Izraelcima o mogućim budućim operacijama na jugu, gdje se sada nalazi oko dva miliona ljudi.

SAD su saopćile da se svaka izraelska kampanja u južnoj Gazi "mora izvoditi na način koji je u maksimalnoj mjeri osmišljen da izbjegne značajno dalje raseljavanje osoba" i da treba izbjegavati napade na dotok struje, vode, humanitarna mjesta i bolnice, rekao je zvaničnik Washingtona.

Izraelska ofanziva u sjevernoj Gazi pokazala se razornom, s hiljadama Palestinaca ubijenim i ogromnim brojem preživjelih koji su ostali bez domova.

Stanovnici Gaze bili su prisiljeni pobjeći na jug zbog nemilosrdne kampanje bombardiranja i nedostatka osnovnih potrepština kao što su hrana, struja i voda.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo