13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

28.11.2023 / 14:00 Muzika i Film - Bh. kantautor

Fazla za Vijesti.ba: Vratili smo kanal na YouTubeu, ali šta je sa pregledima?

Fazla za Vijesti.ba: Vratili smo kanal na YouTubeu, ali šta je sa pregledima?
Foto: Vijesti.ba

Poznati bh. kantautor Zlatan Fazlić Fazla uz dosta napora je uspio vratiti svoj kanal na YouTubeu, koji je prije nekoliko dana bio hakovan.

Sve je počelo nakon objavljivanja pjesme "1425 dana" koja govori o opsadi Sarajeva i koja je, rekao je tada Fazla, izazvala niz čudnih situacija. Na YouTube su preko noći nestajale hiljade pregleda i to svakodnevno, da bi potom došlo i do nestanka njegovog kanala.

Zlatan Fazlić je za Vijesti.ba objasnio šta se tačno desio, ali i otkrio da nije jedina žrtva ove čudne cenzure.

"Polako vraćamo pjesme uz pomoć prijatelja koji se u to razumiju. Oni to rade zajedno sa YouTubeom koji im šalje instrukcije. Čim se to desilo, oni su počeli da rade na tome jer već imaju sličnih iskustava odranije. Međutim, to sve je dosta 'traljavo'. Nisam stručan u tome, ali kao korisniku YouTubea, nisu mi neke stvari bile jasne, kao što mi ni sada nisu jasne", započeo je Fazla, te nastavio:

"Mi smo prvog dana kada smo objavili pjesmu skupili 25 hiljada pregleda. Sad se to vratilo na 21 hiljadu, prvo se vratilo na 13 hiljada... Ne znam zašto je to tako".

"Čudne stvari se dešavaju. Recimo, Eric Clapton je napravio pjesmu o Gazi. Ona ima 18 hiljada pregleda na YouTubeu za deset dana. Clapton kada štima gitaru, ima pet miliona pregleda... Ja ga volim slušati i često idem preslušati tu pjesmu, a ona stalno ima 18 hiljada pregleda na nivou cijelog svijeta. To je smiješno".

"Moje mišljenje o YouTubeu je nikakvo, bilo i prije a sada pogotovo. Očito su u pitanju neke cenzure... To je nažalost svijet u kojem živimo", rekao je Fazla.

Fazla ističe da je svjestan da je njegova posljednja pjesma dobra, ali i istinita, što je nekoga očigledno najviše zaboljelo.

"YouTube nas je zvanično obavijestio da je kod nas u pitanju bio hakerski upad. Objasnili su mi da se to radi tako što nam opterete pjesme sa nekim nedozvoljenim sadržajem, preko reklama, pa onda YouTubeov softver prepozna kao neprihvatljivo, blokira prvo pjesmu, pa cijeli kanal... Neko se dobro potrudio oko toga, očito mu je pjesma zasmetala. Nije to lako ni očistiti, kažu mi da će trajati to barem još mjesec dana. Život ide dalje".

"Sav taj trud da se pjesma ukine je nama priznanje i pokazatelj da smo uradili pravu stvar. Reakcije na tu pjesmu bile su fantastične. Stari sam ja autor, imam iza sebe stotine napisanih pjesama i ovakvih i onakvih. Ja osjetim kad je nešto dobro, a ovo je dobra pjesma. Recimo da je njen problem tematika o kojoj govori i snažna poruka koju šalje. Zato je bila blokirana, da se ne bi svidjela nekome kome ne treba da se svidi", zaključio je razgovor za Vijesti.ba Zlatan Fazlić Fazla.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo