5°C
Mostar 8°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

29.11.2023 / 20:36 Politika - Banja Luka

Dodik napao Federaciju i SAD, hvalio Rusiju

Dodik napao Federaciju i SAD, hvalio Rusiju
Foto: Agencije
Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik istakao je da je krajnje vrijeme da se SAD prestanu miješati u unutrašnje stvari u BiH i da podmeću nogu svaki put kada politički predstavnici tri naroda i dva entiteta postignu neki dogovor.

- BiH i njeni narodi zaslužuju konačno, 28 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da sami odlučuju o zemlji u kojoj žive, a ne da to rade razni Murphyjiji i Escobari. Ti ljudi ne razumiju naš način života, naše vrijednosti. Oni nemaju pojma ni o RS, ni o BiH, a još manje o tome šta narod želi, a i dalje bi da nešto uređuju, da se pitaju i nameću odluke. Јedini cilj im je da stvaraju probleme gledajući u svemu svoje interese - istakao je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriela Escobara da "mnogi Bosanci vole da kažu da su veoma proamerički orijentisani, te da i on može otvoreno i glasno reći da su SAD probosanske", Dodik je odgovorio da Amerika može biti probosanska koliko hoće, kako to otvoreno i "ponosno" tvrdi Escobar, i nastaviti da podržava isključivo muslimane, kao što su i radili sve ovo vrijeme, ali ta priča na ovom prostoru nikada neće imati perspektivu, već samo doprinosi raspadu BiH.

- U BiH ne žive samo muslimani, niti Bosanci, kako to kaže Escobar, već tri konstitutivna naroda - Srbi, Hrvati i muslimani. A ako već SAD tvrde da podržavaju Dejtonski sporazum, a sankcionišu one koji ga, prema njihovom mišljenju, ruše, a u stvari se zalažu za njegovo poštivanje, onda bi Escobar treba prvo da zna da ovakvim izjavama i prisustvom obilježavanju nepostojećeg praznika upravo on krši Dejton.

Јedan takav isfrustrirani karijerista pokušava da nametne neke nove vrijednosti, nama, narodima koji to ne želimo. Mi imamo svoje vrijednoste i ne želimo američke, pogotovo da nam ih neko nameće silom, prijetnjama i ucjenama. Svakodnevno nas godinama bombarduju izjavama kako žele dobro BiH, a onda negiraju njen Ustav i činjenicu da ovdje postoje RS i Federacija i tri konstitutivna naroda - naglasio je Dodik.

Ako žele dobro BiH, poručio je Dodik, onda neka je puste na miru da o njoj odlučuju domaći legitimno izabrani politički predstavnici tri konstitutivna naroda, a ne Amerikanci, i razni drugi neizbarni stranci.

Reagujući na Escobarovu izjavu da je BiH, kako kaže, pod ozbiljnim stranim pritiscima i uticajima, Dodik je rekao za Srnu da su i Escobar i ta njegova priča o štetnom stranom uticaju toliko jadni i tragični, jer svi u BiH dobro znaju šta upravo Amerikanci godinama ovdje rade i provode.

- Šta i kako rade gledamo sad u Federaciji i jasno kažemo da to nećemo dozvoliti u RS. U RS će se odluke donositi u institucijama u kojima sjede predstavnici naroda za koje su glasali na izborima, a o našoj sudbini neće odlučivati ni Amerikanci, niti bilo ko - poručio je Dodik.

On je naglasio da nikoga više ne iznenađuje samovolja i bezobrazluk američkih predstavnika na ovim prostorima, koji svojim nediplomatskim istupima brukaju najviše Ameriku.

- Amerikanci su shvatili da se situacija s Rusijom ne odvija onako kako su oni zamislili i očekivali i sada koriste svaku priliku da pokažu svoju silu i uticaj u svakom dijelu svijeta. Politika sankcija koju nastoje da nametnu Rusiji doživjela je propast i sada je samo ostalo da prijete drugim zemljama tražeći da se i one ukopaju i tako im se pridruže u tom njihovom političkom i ekonomskom ludilu - rekao je Dodik.

On je ponovio da je politika neutralnosti i nastavak održavanja dobrih odnosa sa Rusijom politika koju zastupa RS od početka rusko-ukrajinskog sukoba i tako će biti i ubuduće, jer na taj način najbolje štitimo naše dugoročne interese.

- Rusija je naš vjekovni saveznik, a Amerika i Velika Britanija su dokaz vjekovnih kalkulanata koji rade na štetu Srba, a u svom interesu. Kratki periodi normalnih odnosa sa SAD ne mijenjaju prethodnu tvrdnju, naprotiv, samo je dokazuju - naveo je predsjednik RS.

Kada je riječ o Escobarovoj priči o korupciji u BiH, Dodik je rekao da to redovno ponavlja kao papagaj godinama, a kada pokuša da navede argumentovan primjer iznosi samo laži.

- Te njegove laži su veće od Amerike i možda je krajnje vrijeme da se nešto javno kaže o Escobaru iz devedesetih godina i njegovoj omiljenoj temu - korupciji i iznudi u kojoj je lično učestvovao. Ako je "zaboravio", sjetiće se - naveo je Dodik.

Dodik: Vlast u FBiH treba da vodi računa o načinu na koji govori o RS

Vlast u Federaciji treba da vodi računa o načinu na koji govori o RS, jer je RS strana u dejtonskom procesu i u svemu u BiH ravnopravna sa FBiH, poručio je Milorad Dodik predsjednik bh. entiteta RS.

- U EU se ne može ići ako za sve svoje neuspjehe račun ispostavite RS i odbijate da izvršite dogovor iz jula, kada je utvrđeno šta ćemo raditi u kojem mjesecu. Konstantne i neosnovane optužbe na račun RS jasno govore da nisu uspjeli ništa da riješe i dogovore, te da im to služi da bi se opravdali onima koji su ih postavili. Očigledno je da ne biraju sredstva da bi to postigli - napisao je Dodik na društvenoj platformi X.

Navodi da svaki čovjek u BiH ima i oči i uši, i čuje i vidi da ti isti predstavnici "trojke" daju apsolutnu podršku ministru koji je svojim ponavljanjem krivičnog djela - davanje lažnog iskaza, ozbiljno narušio sigurnosnu situaciju u BiH i tim svojim opasnim djelovanjem nastavlja da nanosi štetu i BiH i svim narodima koji ovdje žive.

- U normalnim zemljama i među normalnim ljudima, takav štetočina kakav je Helez bi bio zaustavljen. Neka vode računa o tome šta govore, jer niko ovdje nije ni lud ni naivan. Uslov za dalji napredak ka EU putu je da se poštuju raniji dogovori koje smo postigli i svi ovi spinovi neće pomoći, niti će RS dozvoliti da se izigra ono što je prioritet - rekao je Dodik.

Podsjetio je da je dogovoreno još u septembru da se riješi pitanje Ustavnog suda BiH.

- To ne žele, što znači da su prekršili dogovor. Ako je tako, a jeste, dogovor je propao i ne postoji, sada bi da krivicu prebace na mene. Na njihove laži sam već navikao. Ako neko misli da ćemo dopustiti da se ovakve neistine plasiraju i da ćemo šutiti, grdno se vara. Misle da su mudri ako bacaju drvlje i kamenje na SNSD i mene, ali i ta mudrolija ima svoj rok trajanja. Na kraju dana morate položiti račune i onda se vidi sve, i ko blokira i ko priča laži - rekao je Dodik.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo