6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

30.11.2023 / 10:04 Ljepota i Zdravlje - Nakon FBiH

U RS potvrđena tri slučaja velikog kašlja

U RS potvrđena tri slučaja velikog kašlja
Foto: Ilustracija
Institutu za javno zdravstvo RS prijavljena su tri laboratorijski potvrđena slučaja velikog kašlja /pertusisa/, rečeno je Srni u ovom institutu.

Institut je, od pojave prvih slučajeva obolijevanja u susjednim zemljama, svim zdravstvenim ustanovama u RS-u poslao preporuke za postupanje.

Za primarnu prevenciju postoje efikasne kombinovane vakcine, petovalentna i četverovalentna, koje sadrže komponentu protiv pertusisa /DTaP-IPV-HiB i DTaP-IPV/ i koje se djeci daju u okviru obaveznog kalendara imunizacije u RS-u.

Svakom licu koje nije vakcinisano, ili je nepotpuno vakcinisano prema kalendaru imunizacije, u skladu sa uzrastom treba nadoknaditi vakcinu.

Pertusis ili veliki kašalj predstavlja veoma zaraznu bolest, od koje najčešće obolijevaju mala djeca.

Bolest uzrokuje bakterija /Bordetella pertussis/, koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksine, zbog čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice.

Pertusis se prenosi kapljičnim putem.

Trajanje inkubacije je devet do deset dana /raspon od šest do 21 dan/, a osoba je najzaraznija na početku bolesti, prilikom javljanja simptoma respiratorne infekcije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo