3°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

30.11.2023 / 14:13 Svijet - Utvrđuje se uzrok

Eksplodirala tvornica hemikalija u Indiji, sedmero poginulih

Eksplodirala tvornica hemikalija u Indiji, sedmero poginulih
Foto: Hindustan Times
U eksploziji skladišnog rezervoara poginulo je sedmero ljudi i ranjeno 24 u tvornici indijskog proizvođača specijalnih hemikalija Aether Industries u zapadnom lučkom gradu Suratu, potvrdila je kompanija.

Uzrok eksplozije tek treba biti utvrđen, rekao je službenik gradske vatrogasne službe Omprakash Mishra, iako je požar koji je izazvala ugašen. Dvadeset i četiri povrijeđena radnika u bolnici su na liječenju, rekao je.

Dionice Aether Industries pale su čak 6.2 posto u četvrtak, nakon što su ih vijesti o eksploziji srušile za 8.4 posto prethodnog dana.
"Sve regulatorne i vladine naknade porodicama svih smrtno stradalih isplatit će se ekspeditivno i u potpunosti", stoji u saopćenju Aether Industriesa.
 
Kompanija će porodicama stradalih isplatiti naknade

Obećali su dati dodatnu odštetu u visini 59.984 dolara porodicama žrtava. Kompanija će također pokriti medicinske troškove povrijeđenih radnika i dati 30.000 dolara po osobi "u slučaju bilo kakvog trajnog invaliditeta".

Aether će zatvoriti pogođeni pogon u Suratu "na nekoliko dana kako bi se obavila revizija konstrukcije, forenzika (i) nadzor", rekao je Reutersu izvor koji je želio ostati anoniman.

Policija u državi Gujaratu, gdje se eksplozija dogodila, ranije je rekla Reutersu da je iz tvornice izneseno sedam tijela, dodajući da vlasti sada obustavljaju potragu za nestalim radnicima, prenosi HINA.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo