10°C
Mostar 12°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

30.11.2023 / 15:06 Ekonomija - Sarajevo

Federalna granična sanitarna inspekcija zabranila uvoz napitka PRIME ICE POP Hydration

Federalna granična sanitarna inspekcija zabranila uvoz napitka PRIME ICE POP Hydration
Foto: Vijesti.ba

Federalna sanitarna inspekcija na Graničnom prijelazu / Mjestu carinjenja (GP/MC) Rajlovac - Sarajevo je danas zbog neispunjavanja uvjeta za uvoz, zabranila uvoz pošiljke 1.596 komada napitka Prime Ice Pop Hydration porijeklom iz Velike Britanije.

Naime, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom životnih namirnica i hrane čije se carinjenje vrši na MC Rajlovac - Sarajevo, uzeti su uzorci kontrolisanog proizvoda čijom je laboratorijskom analizom utvrđeno da sadržaj proizvoda NE ODGOVARA informacijama koje su date krajnjem potrošaču, uključujući podatke na deklaraciji i informacije u vezi s izbjegavanjem komzumiranja specifičnih sastojaka koji štetno djeluju na zdravlje ljudi.

Nadalje, utvrđeno je da je uzorak nepotpuno i nepropisno deklarisan, što je u suprotnosti s članom 6. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe ("Službeni list SFRJ", broj: 53/1991).

Shodno tome, uvoz kontrolisane pošiljke je zabranjen, te je naređeno njeno vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo