13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

01.12.2023 / 14:27 Svijet - Pristupio ruskoj vojsci

Dobrovoljac iz RS otkrio koliko je plaćen da ratuje za Rusiju

Dobrovoljac iz RS otkrio koliko je plaćen da ratuje za Rusiju
Foto: Dosije

Na ratištima u Ukrajini bori se veliki broj srpskih dobrovoljaca, od kojih su mnogi još davno pristupili ruskoj vojsci.

U reportaži YouTube kanala "Dosije", koja je snimljena u Donbasu, intervjuisana su tri srpska dobrovoljca koji dolaze iz Banjaluke, Beograda i Zemuna.

Oni su govorili o stanju na ratištu, o tome kako žive, čemu se nadaju i zbog čega su pristupili ruskoj armiji.

Među njima je i 41-godišnji Boris Pećanac, rodom iz Bosanskog Petrovca, koji je u Banjaluci proveo posljednjih 25 godina. Kako kaže, ovo mu je treći rat.

“Došao sam u aprilu i planiram da ostanem ovdje. To što mene u mojoj zemlji tamo neke institucije progone, meni je to čast. Bez imalo srama i stida se ponosim što sam uzeo učešće u specijalnoj vojnoj operaciji. Naš motiv, motiv Srba je čisto patriotski", rekao je Pećanac, koji je otkrio i da su vojnici dobrovoljci dobro plaćeni za svoje učešće u ratu:

"Mi nismo ni znali da ćemo imati platu, na kraju se to ispostavilo kao dobra plata, za ove uslove odlična. Plata je oko 2.500 eura. Drago mi je što sam ovdje, ima nas Srba dosta po različitim jedinicama”.

Boris ističe da je ofanziva Ukrajine propala te da stvari nisu onakve, kakvim su predstavljene u medijima.

“Ukrajinska ofanziva je u debaklu. To što oni dobijaju medijski rat to je druga stvar. Međutim, sve ide po planu. Oni slabo imaju municije, na Soledar opale pet do šest granata dnevno”, rekao je Boris Pećanac.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo