7°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

01.12.2023 / 15:20 Svijet - Kijev

Kako je otrovana žena šefa ukrajinskih obavještajaca?

Kako je otrovana žena šefa ukrajinskih obavještajaca?
Foto: X

Marianna Budanova, supruga šefa ukrajinske vojne obavještajne službe, dopremljena je u bolnicu sa simptomima trovanja.

Marianna Budanova, supruga načelnika Uprave za obavještajne poslove Ministarstva odbrane Ukrajine (HUR), Kirila Budanova, hospitalizirana je sa simptomima trovanja. To je u utorak (28.11.) izvijestilo nekoliko medija pozivajući se na anonimne izvore u ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi. Navodno su se ozbiljne posljedice mogle izbjeći jer je trovanje uočeno na vrijeme.

Trovanje je kasnije potvrdio glasnogovornik tajne službe Andrij Jusov. Po njegovim riječima, liječenje Budanove je već završilo. Ipak, sljedećih nekoliko sedmica ostat će pod nadzorom. Kako javlja ukrajinski portal LIGA.net, pozivajući se na Jusova, sam Kirilo Budanov nije bio otrovan, piše DW.

Po navodima bivšeg šefa ukrajinske obavještajne službe Valerija Kondratjukova, u uzorcima krvi Marianne Budanove pronađeni su teški metali. "Testovi su otkrili elemente kao što su arsen i živa", rekao je Kondratyuk za ukrajinsku televiziju NW, prenosi Index.hr.

Prema njegovim riječima, nekoliko djelatnika tajne službe imalo je simptome trovanja. "Ne govorimo o tjelohraniteljima koji prate Budanovljevu suprugu, već o visokim dužnosnicima, šefovima pojedinih odjela koji su posebno odgovorni za operacije u Rusiji", rekao je Kondratiuk. Tajna služba ne potvrđuje, ali ni ne demantira informaciju. Na upit DW-a obavještajna služba još nije odgovorila.

O Budanovima se u otvorenim izvorima malo može pronaći. Poznato je samo da je supruga šefa obavještajne službe rođena u selu Stavišče u Kijevskoj oblasti, po zanimanju je psihologinja, ima 30 godina i deset je godina u braku s Kirilom Budanovim.

U intervjuu za magazin Elle u oktobar 2022. rekla je da je svog supruga upoznala u jesen 2013., malo prije prosvjeda protiv iznenadne objave tadašnje ukrajinske vlade da ne želi potpisati planirani sporazum o pridruživanju s Europskom unijom. U završnoj fazi protesta je u proljeće 2014. uslijedila ruska aneksija Krima i destabilizacija zemlje.

Njezin suprug je od početka bio angažiran u Donbasu, gdje je dvaput ranjen. Ona sama je volontirala u bolnici i pomagala ranjenim vojnicima.

2020. Budanova je sudjelovala na izborima za Gradsko vijeće Kijeva, kandidirajući za stranku UDAR gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička. Stranka UDAR, međutim, nije dobila mandat. Godinu dana nakon izbora, Budanova je postala savjetnica Klička i bila je odgovorna za borbu protiv korupcije u području politike za mlade i sporta.

“Sve se promijenilo 24. februara 2022.”, rekla je Budanova u intervjuu za Elle o danu kada je počeo ruski agresorski rat. Kirilo Budanov je kasnije za portal The War Zone rekao da je njegova supruga "policijska dužnosnica", i da predaje psihologiju na Akademiji Ministarstva unutarnjih poslova.

I sam Kirilo Budanov i njegova supruga govorili su u mnogim svojim intervjuima o početku ruske invazije, rekavši da su se zapravo preselili u ured šefa obavještajne službe 23. februara 2022. i da od tada tamo žive zajedno.

"Spremili smo se i odvezli do njegovog radnog mjesta i od tada nismo bili kod kuće. Nismo bili posebno pripremljeni za to. Uzeli smo neke dokumente, telefone i odjeću za određeno vrijeme. I tako smo otišli", rekla je Marianna Budanova u intervjuu za Elle. Njezin suprug je za Radio Slobodu u august 2023. rekao: "Moja draga je uvijek sa mnom, ona živi sa mnom u uredu 24 sata dnevno."

Ljetos je press služba HUR-a izvijestila da je Kirilo Budanov već preživio više od desetak pokušaja ubojstva i ostao važna meta ruskih obavještajaca i Putinove propagande. "Naravno, poduzimaju se sve sigurnosne mjere, ali to ne utječe na njegov rad. Ja mislim da se prije Putin i njegovo najbliže okruženje trebaju bojati", rekao je Andrij Jusov, glasnogovornik vojne obavještajne službe.

Kirilo Budanov je ranije u razgovoru s ukrajinskim novinarom Dmitrom Komarovim o pokušajima atentata rekao da su oni svojevrsno priznanje i da će samo pokazati da je on kao šef ukrajinske obavještajne službe radio svoj posao kako treba.

U međuvremenu, Andrej Jusov je rekao da Ukrajina sumnja kako je Rusija umiješana u trovanje Marianne Budanove. “Istraga će još pokazati je li to tako, ali to je trenutno naša glavna hipoteza”, rekao je glasnogovornik HUR-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo