12°C
Mostar 18°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

03.12.2023 / 12:49 Politika - Banja Luka

Dodik: Suđenje meni će se pretvoriti u suđenje BiH, vidjet ćemo ko će izgubiti

Dodik: Suđenje meni će se pretvoriti u suđenje BiH, vidjet ćemo ko će izgubiti
Milorad Dodik (Foto: Cropix)
Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je da će se suđenje njemu pred Sudom Bosne i Hercegovine pretvoriti u suđenje državi BiH.

“Ovo će se pretvoriti više u suđenje Bosni i Hercegovini nego meni, vidjet ćemo ko će tu izgubiti”, rekao je Dodik za Televiziju Prva.

On je naveo da sutra putuje u Brisel, gdje će imati sastanke, a 6. decembra će otići u Sud BiH koji smatra da je “antiustavan i Republika Srpska ga ne prihvata, ali je realnost i iza njega stoje moć i sila Zapada”.

“Možda ne treba da propustimo priliku da odemo na Sud i da ga devastiramo. Mislim da ne bi trebalo da bude teško dokazati ni sa pravnog ni sa političkog stanovišta ništavnost tog procesa”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, najvažnije će biti da pred Sudom BiH pokaže da je “Bosna i Hercegovina apsurdna”, da stranac nema pravo da nameće zakon, da je i taj sud nametnut, a da je on, kao izabrani predsjednik, tamo “jedini legalan”.

On je pričao i o “pokušaje revizije Dejtonskog sporazuma da se smanje nadležnosti Republike Srpske”, ali je naglasio da nisu uspjeli da potpuno devastiraju taj sporazum i da je RS nastavila da živi što je izazvalo nervozu na mnogo većem niovu.

Dodik je naveo i da se povratkom demokrata u Americi vratila stara struktura, navodeći da ih sve zna iz ranijeg perioda kada je bio funkcioner, te su oni uveli (visokog predstavnika) Christiana Schmidta ponavljajući kako on nije imenovan u Savjetu bezbjednosti UN-a, iako to nije preduslov da Schmidt postane visoki predstavnik, kako je ranije navedeno i u pismu generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa članici državnog predsjedništva Željki Cvijanović.

Entitetski predsjednik je ocijenio kako je visoki predstavni Schmidt, nazivajući ga nelegalnim, donio odluku da bude kažnjen onaj koji njega ne poštuje, te da ga sada zbog toga inkriminišu i Sud i Tužilaštvo BiH.

On je poručio da je kao predsjednik Republike Srpske obavezan prema Ustavu da potpiše ukaz koji je donijela Narodna skupština.

“Cilj je da se oslabi RS i ojača unitarna BiH”, istakao je Dodik, te dodao da je njegova politika da očuva status Republike Srpske u teritorijalnom i političkom smislu.

Dodik je rekao da nema pravo da razmišljam o tome da bi ga NATO trupe mogle oteti, već ističe da radi svoje poslove bez oklijevanja.

“Čini mi se da ne činim štetu drugome, štitim interes RS-a i Srba”, rekao je Dodik i podsjetio da je ranije sa četiri relevantne adresa dobio informacije o tome da bi ga NATO mogao kidnapovati.

Za ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza je rekao da ne govori istinu kada priča o nekim vojnim kampovima u Republici Srpskoj jer je drugoj strani samo važno da drži stereotip o Srbima kao lošim momcima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo