6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

04.12.2023 / 07:00 Svijet - Dugogodišnji rat

Procurio detaljan plan izraelske vojske: Evo kako misle uništiti Hamas

Procurio detaljan plan izraelske vojske: Evo kako misle uništiti Hamas
Foto: IDF
Izrael se sprema na dugi rat protiv Hamasa koji bi mogao trajati više od godinu dana.

Kako saznaje The Financial Times prema izvorima koji su upoznati s izraelskim vojnim planovima, višefazna strategija uključuje eliminaciju trojice vođa palestinske militantne organizacije, uništenje svih 24 bataljona Hamasa, razbijanje mreže tunela i sposobnosti upravljanja Gazom.

Početak 2024. obilježiće intenzivne kopnene operacije, koje bi se trebale protegnuti na nekoliko mjeseci, a u drugom dijelu godine ide faza "tranzicije i stabilizacije" vojnih sukoba nižeg intenziteta.

Taoci i svijet

Vremenski okvir izraelske strategije je fleksibilan i zavisi o višefaktora , uključujući sposobnost operativnog djelovanja na terenu, međunarodni pritisak i mogućnosti oslobađanja talaca.

Izrael je u petak pokrenuo veliku val napada u pojasu Gaze nakon završetka jednosedmičnog prekida vatre u kojem su razmijenjeni zarobljenici.

Prije isteka primirja, američki državni sekretar Entoni Blinken se sastao s izraelskim ratnim kabinetom. Na sastanku je došlo do "iskrene razmjene mišljenja" između Blinkena i ratnog kabineta o mogućnostima izraelskih kopnenih operacija u južnoj Gazi, navodi Axios.

Načelnik Glavnog štaba Izraelskih obrambenih snaga Herzi Halevi rekao je Blinkenu da će vojne operacije vjerojatno trajati "više od nekoliko sedmica", a Blinken je pozvao izraelsku vladu da ograniči broj civilnih žrtava i stvori jasan humanitarni plan i aranžmane za sigurnost civila. Blinken je rekao i da će se međunarodni pritisak nastaviti povećavati, sve dok traju vojne operacije visokog intenziteta.

Iako je bilo trvenja između SAD-a i Izraela oko njegovih vojnih planova i vođenja rata, na konferenciji za novinare koja je uslijedila nakon sastanka, Blinken je ponovno potvrdio američku potporu izraelskoj vojnoj akciji u Gazi. SAD je dosljedno nudio potporu izraelskim vojnim operacijama i povećao vojnu pomoć Izraelu nakon napada Hamasa.

Lasersko navođenje

Bloomberg saznaje da je Pentagon isporučio ili radi na tome da Izraelu isporuči laserski navođene projektile, granate, uređaje za noćno promatranje, streljivo za uništavanje bunkera i nova vojna vozila. Operacijom na jugu izraelska bi vojska ušla u područje s više od dva milijuna ljudi, nakon što je oko milion ljudi pobjeglo iz sjeverne Gaze u južni dio uoči invazije.

Jednom kad uđu u južni dio opkoljene palestinske enklave, izraelski vojnici krenuće u potragu i eliminaciju trojice lidera Hamasa - Yahya Sinwara, Mohammeda Deifa i Marwana Isse. Nakon što je Izrael pokrenuo kopnenu invaziju kojom su zauzeti veliki dijelovi sjeverne Gaze, većina njegovih boraca i raketnog arsenala, kao i većina preostalih izraelskih talaca zarobljenih 7. oktobra, preselila se na jug enklave.

Fokus na Khan Younis

Južna ofanziva usredotočila na Khan Younis, važno središte aktivnosti Hamasa i rodni grad Sinwara i Deifa, te na Rafah koji se nalazi na samoj granici s Egiptom. Granični prelaz između Gaze i Egipta i podzemni tuneli za krijumčarenje "glavni su kanal kiseonika za Hamas koji obnavlja svoje vojne sposobnosti", rekla je za FT osoba upoznata s izraelskim ratnim planovima.

Izrael je u petak počeo izdavati naredbe za evakuaciju manjeg dijela civila u južnoj Gazi.

"Pobrinućemo se da postoji dovoljno ‘sigurnih zona‘, upozorićemo ih unaprijed i pozvati ih da se evakuišu, na primjer jedan kilometar prema sjeveru ili zapadu", rekao je izraelski funkcioner, dodavši ipak da ne postoje "čarobna pravila borbe".

Izraelski zvaničnici priznali su da se pristup evakuaciji civila mora promijeniti i da se metoda masovne evakuacije, koja je primijenjena na sjeveru pojasa Gaze, ne može ponoviti.

Faza "tranzicije i stabilizacije" ima za cilj pripremiti Gazu za poredak bez Hamasa. Izrael odbija komentarisati hoće li Palestinska uprava biti u poziciji da ponovno uspostavi nadzor nad Gazom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo