13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

04.12.2023 / 07:33 Svijet - Nakon izvještaja NYT

SAD: Nismo znali da Hamas planira napad na Izrael

SAD: Nismo znali da Hamas planira napad na Izrael
Foto: Profimedia
"Američka vlada nije bila informisana o tome da Hamas planira napad na Izrael 7. oktobra", rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

"Naša obavještajna zajednica rekla je da su to pregledali i da u ovom trenutku ništa ne ukazuje da je bilo ikakvih upozorenja o ovome dokumentu ili bilo kakvog saznanja o njemu", rekao je Kirby televiziji NBC.
 
NY Times: Izrael primio informacije o potencijalnom napadu Hamasa više od godinu dana prije 7. oktobra

Komentar je uslijedio nakon izvještaja New York Timesa u kojem je otkriveno da je Izrael primio informacije o potencijalnom napadu više od godinu dana prije napada 7. oktobra.

Prema New York Timesu, izraelske vlasti razmjenjivale su dokument od 40 stranica, kodnog naziva Jerihonski zid, u kojem je bio izložen Hamasov borbeni plan. Plan je navodno uvelike sličio napadu od 7. oktobra.

Prema izvještaju, nacrt je bio dospio u ruke izraelskih vlasti više od godinu dana prije napada te je potom proslijeđen u vojne i obavještajne krugove. Međutim, naposljetku su ga stručnjaci odbacili kao preambiciozan i pretežak da bi ga Hamas proveo, prenosi HINA.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo