6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

04.12.2023 / 12:07 Regija - Tirana

Ponovo incident u Albaniji, poslanik htio da zapali parlament

Ponovo incident u Albaniji, poslanik htio da zapali parlament
Foto: Tanjug

Plenarnu sjednicu albanskog parlamenta pratio je žestok okršaj poslanika Demokratske stranke i osiguranja, javlja Euronews na albanskom jeziku.

Na početku sjednice poslanici su stolicama blokirali prolaz predsjednici skupštine Lindite Nikole, a kasnije su kamere snimile kako poslanik Demokratske partije Fljamur Noka pokušava da zapali parlament, dok se vidi kako pali čaršave i stavlja ih ispod gomile stolica.

Nikola je isključila poslanika Demokratske stranke i zatvorila plenarnu sjednicu na kojoj su poslanici govorili o problemima birača.

Euronews na albanskom dodaje da se na snimku vidi da je zahvaljujući intervenciji obezbjeđenja ugašen požar.

Bivši premijer Sali Beriša je istakao da su sve to "oblici građanske neposlušnosti".

On je također naglasio da će opozicija nastaviti borbu za formiranje skupštinskih komisija, što je po njemu nesporno ustavno pravo.

"Današnja građanska neposlušnost je uspjeh poslanika opozicije. Vidjeli ste kako su opkolili parlament, iako je 15 čuvara stavljeno na vrata, ali ništa nije spriječilo akciju. Bili su primorani da funkcionišu kao parlament u pećini", rekao je Beriša.

On je dodao da "kreativnost u odbrani parlamentarizma nema granica".

Prije dvije sedmice, dogodio se još jedan incident u albanskoj skupštini, kada je sjednica skupštine parlamenta završena pet minuta nakon početka, jer su opozicioni poslanici zapalili dimne bombe.

Neposredno nakon što je usvojen budžet za 2024. godinu glasovima većine, poslanici opozicije su upalili dimne kutije, pa je nastavak bio nemoguć.

Opozicionari su, također, napravili barikade od stolica, prenosi Tanjug.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo