13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

04.12.2023 / 16:23 Politika - Aktuelna situacija

U naredna dva dana ambasadori PIC-a zasjedaju u Sarajevu

U naredna dva dana ambasadori PIC-a zasjedaju u Sarajevu
Foto: FENA
Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira sastat će se u Sarajevu u utorak i srijedu, 5. i 6. decembra, kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

U posljednjem odraćanju javnosti PIC je prozvao vlasti BiH da do sada nisu uspjele uskladiti Izborni zakon sa međunarodnim standardima o transparentnosti i integritetu izbornih procesa i dobre prakse za demokratske izbore. Ove izmjene su jasno i više puta preporučivali Ured za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a, GRECO i Venecijanska komisija Vijeća Evrope.

Vlasti bi trebale osigurati da se lokalni izbori 2024. održe uz povećanu transparentnost i integritet. Građani bi trebali imati povjerenja u izborne sisteme, dosljednu primjenu proceduralnih mjera zaštite i tajnost glasanja. Nadalje, PIC prepoznaje centralnu ulogu Centralne izborne komisije (CIK) i poziva sve političke aktere da se konstruktivno i transparentno angažuju s ovom institucijom, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. P

Predstavnici medija će imati priliku da proprate sljedeće događaje: U utorak, 5.decembra početak sjednice Upravnog odbora PIC-a od 15:00 u zgradi Parlamentarne skupština BiH. Za dan kasnije zakazana je konferencija za medije visokog predstavnika Christiana Schmidta. Biće održana u 15:00 sati u zgradi UNITIC-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo