13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

04.12.2023 / 16:42 BiH - Sarajevo

Konaković zahvalio ambasadoru Katara na organizaciji evakuacije bh. državljana iz Gaze

Konaković zahvalio ambasadoru Katara na organizaciji evakuacije bh. državljana iz Gaze
Foto: MVP BiH
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković primio je danas  ambasadora Države Katar u Bosni i Hercegovini Meshaala Ali Mohammada Abdullaha Al-Attiyaha.

Ministar Konaković je katarskom ambasadoru uručio pismo zahvale za podršku i pomoć koju je Država Katar pružila u organizaciji evakuacije bh. državljana i njihovih srodnika iz Gaze.

Tokom sastanka, razgovaralo se o upućenom pozivu ministru Konakoviću za učešće na predstojećem Doha Forumu, koji će okupiti brojne lidere kako bi raspravljali o kritičnim izazovima sa kojima se svijet suočava.

Sagovornici su također razmijenili mišljenja o nedavno održanom Diplomatskom zimskom bazaru u Sarajevu, na kojem se predstavilo više od 45 ambasada i međunarodnih organizacija.

Ocijenili su da se značaj ove tradicionalne manifestacije ogleda u tome što je ona humanitarnog karaktera, a prikupljeni prihod namijenjen je djeci i mladima širom Bosne i Hercegovine.

Bilo je riječi i o situaciji u Pojasu Gaze. Ambasador Al-Attiyah je istakao da Katar insistrira na prestanku rata i od toga neće odustati. Katar će nastaviti pružati humanitarnu podršku zbrinjavajući djecu i ranjene iz Gaze, ali cilj Katara je trajno zaustavi krvoproliće, kazao je ambasador Al-Attiyah.

U razgovoru je obostrano izraženo zadovoljstvo prijateljskim odnosima dviju država, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo