15°C
Mostar 21°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C

05.12.2023 / 10:34 Fudbal - Španci plasirali bombu

UEFA prodaje Ligu prvaka u Emirate?!

UEFA prodaje Ligu prvaka u Emirate?!
Foto: OK Diario
Za dva mjeseca krovna evropska fudbalska organizacija potpisat će šestogodišnji ugovor vrijedan 2,2 milijarde eura s bogatom arapskom državom koja će navodno ugostiti i finale toga takmičenja.

Finale Lige prvaka 2029/30. igrat će se u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u sklopu novog šestogodišnjeg ugovora UEFA-e s tom bogatom zemljom vrijednog čak 2,4 milijarde dolara (oko 2,2 milijarde eura), piše španski OK Diario.

Dogovor s Emiraćanima je, tvrde Španci, odgovor na sudsku odluku oko projekta Super lige koja se uskoro očekuje u Luksemburgu. Vrijedio bi od iduće sezone.

- UEFA zna da bi 21. decembra mogla izgubiti tužbu na Sudu pravde Evropske unije oko Super lige i dogovorila se s Abu Dhabijem da sponzorira Ligu prvaka. Žele je napraviti privlačnijom za klubove i izbjeći dezerterstvo u Super ligu - rekao je Eduardo Inda u emisiji El Chiringuito de Jugones, prenosi OK Diario.


Sve bi navodno trebalo postati zvanično na idućoj sjednici UEFA-ina izvršnog odbora u Parizu 7. februara uoči žrijeba četvrtog izdanja Lige nacija. Glavni čovjek za provedbu s UEFA-ine strane zamjenik je generalnog sekretara Giorgio Marchetti, piše OK Diario, koji se konsultira s izvršnim odborom da sve prođe glatko.

Prema napisima španskog medija, UEFA će prodati prava za sva UEFA-ina takmičenja, uključujući i ženska i futsalska, za područje Bliskog istoka.

Abu Dhabi trebao bi postati i novi naslovni sponzor Lige prvaka, a šlag na tortu trebalo bi biti finale u tom gradu 2030.

Samo za tu sezonu Arapi će navodno utrošiti 120 miliona dolara. U međuvremenu, tamo bi se održao i UEFA-in Superkup u novom formatu kao turnir četiri najbolje ekipe, po uzoru na Talijane i Špance koji to rade zadnjih godina u Emiratima.

"Ovim paktom UEFA namjerava osigurati svoju održivost za budućnost bez straha oko toga što Super liga može ponuditi klubovima. Samo masovni pokret protiv navijača, kao što se dogodilo s turnirom koji je promovisao Florentino Pérez, mogao je zaustaviti organizaciju koju vodi Aleksander Čeferin.

Slovenac je, čini se, nakon aktivnog i pasivnog demantija, popustio pred petrodolarima", zaključuju u španskom mediju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo