1°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka °C
Bihać 4°C

05.12.2023 / 10:50 BiH - SAD

Ambasador Sven Alkalaj predao akreditivna pisma Luisu Almagru Lemesu

Ambasador Sven Alkalaj predao akreditivna pisma Luisu Almagru Lemesu
Foto: Vijesti.ba

Ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Sven Alkalaj predao je 04. decembra 2023. godine akreditivna pisma generalnom sekretaru Organizacije američkih država (OAD) Luisu Almagru Lemesu, čime je i zvanično postao stalni posmatrač pri toj regionalnoj organizaciji.

Tokom sastanka sa generalnim sekretarom OAD-a, ambasador Alkalaj je istakao važnost te organizacije ne samo na multilateralnom već i na bilateralnom planu, naglasivši da ona predstavlja dobru platformu i kanal komunikacije posebno za male države, kao što je Bosna i Hercegovina.

Budući da je ambasador Almagro Lemes iz Urugvaja, ambasador Alkalaj je iskoristio priliku da ga obavijesti da je Bosna i Hercegovina dobila određene nekretnine u Urugvaju u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, te da u budućnosti planira poduzeti konkretne korake vezane za tu imovinu.

Sagovornici su se tokom razgovora dotakli još nekoliko tema od interesa za region koji pokriva OAD, kao što su nedavno održani izbori u Argentini, naredna 54. Generalna skupština OAD-a koja bi se trebala održati u Surinamu 2024. godine, te kandidatura premijerke Barbadosa Mie Mottley za narednog generalnog sekretara UN-a.

Na kraju srdačnog susreta, ambasador Alkalaj je istakao posvećenost Bosne i Hergevine daljem razvoju saradnje sa OAD-om i njegovanju bilateralnih odnosa sa svim njenim državana članicama.

OAD je najstarija regionalna organizacija na svijetu koja je osnovana 30. aprila 1948. godine u Bogoti, Kolumbija, a koja datira još od prve međunarodne konferencije američkih država, održane u Vašingtonu, DC, od oktobra 1889. do aprila 1890. godine. Organizacija okuplja 35 država Sjeverne i Latinske Amerike i Kariba sa statusom članice, kao i 72 države sa statusom stalnog posmatrača.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo