13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

05.12.2023 / 11:58 Svijet - Ramallah

Palestinski premijer optužio Izrael za ponovnu okupaciju Pojasa Gaze

Palestinski premijer optužio Izrael za ponovnu okupaciju Pojasa Gaze
Foto: FENA

Izraelske vlasti ponovno okupiraju Pojas Gaze i smišljaju planove za stvaranje tampon zona unutar enklave, izjavio je palestinski premijer Mohammad Shtayyeh na sastanku vlade u Ramallahu.

- Suočavamo se s ponovnom okupacijom Pojasa Gaze i planovima za uspostavljanje tampon zona unutar njega. U potpunosti odbacujemo te planove i pozivamo cijeli svijet da ih odbaci - navodi palestinska zvanična novinska agencija WAFA riječi premijera.

Tampon zone, kako je dodao, uništavaju strukturu Pojasa Gaze, dok bi njegovu teritoriju trebalo proširiti na osnovu rezolucija UN-a.

Shtayyeh je kazao da je površina enklave nekada bila oko 555 kvadratnih kilometara, a danas je nešto više od 364 kvadratna kilometra.

Times of Israel javio je, pozivajući se na jednog zvaničnika, da Izrael ne planira zadržati vojnike u enklavi nakon završetka kopnene operacije, ali razgovara o stvaranju "sigurnosne tampon zone" na granici s Gazom.

Prema pisanju novina, izraelski premijer Benjamin Netanyahu podijelio je te planove s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom.

Izrael je napustio Pojas Gaze 2005. godine nakon 38 godina okupacije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo