9°C
Mostar 12°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

05.12.2023 / 12:27 Politika - Politički forum

Foto: Počeo veliki sastanak u Briselu o EU putu BIH

U Briselu se održava politički forum na visokom nivou između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine (BiH) na kojem se razmatra napredak na evropskom putu.

Delegaciju BiH predvodi predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a evropsku stranu predstavlja evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi

"Politički forum na visokom nivou je biti prilika da se razmotri napredak Bosne i Hercegovine, posebno kada je riječ o ključnim prioritetima u Mišljenju Komisije (o spremnosti BiH da postane zemlja kandidat) i koracima navedenim u preporuci za status kandidata", naveo je u pisanoj izjavi jedan portparol Evropske komisije.

 Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas u Briselu tokom Drugog političkog foruma na visokom nivou između Evropske unije i BiH da se razgovori nastavljaju i da su se i dotakli i tema oko kojih još nema konsenzusa.

Za Konakovića je najbitnije da se razgovara i mimo spornih tema.

- Najveća vrijednost ove naše priče je što bez obzira na okolnosti, tenzije, nerazumijevanje, nesporazume mi stalno sjedamo i pokušavamo naći dogovore, kompromise koji bi BiH značajno približili EU a time značajno poboljšali značajno uslove ljudima koji žive na prostoru BiH. Razgovarali smo oko čega se slažemo i ne slažemo. Mislim da bismo u povratku trebali brzo definisati novi sastanak koalicije na državnom nivou kako bismo teme koje smo danas otvorili eventualno konkretizirali. Sada je ovaj sastanak operativniji od ovog jutros - kazao je šef bh. diplomatije.

Po njegovim riječima, jutros je bio politički narativ na kojem je još jednom izražena dobra volju za nastavak integracija u EU.

- Podsjetit ću na bitnu činjenicu da BiH godišnje u EU izveze 75 ukupnog izvoza. To sa regionom ukupno iznosi 93-94 procenta. Mislim da nemamo drugu opciju, iako neko ima simpatije prema drugim geografijama. Jedna je jedina putanja je integracija BiH ka Briselu - rekao je Konaković.

Naveo je oko kojih tema i dalje nema dogovora.

- Pitanje Ustavnog suda oko kojeg se svi slažemo da strane sudije treba da odu jednog dana ili treba da odu sad. Način promjene ili formulacije Ustavnog suda Bošnjaci koji imaju preko 50 posto ako govorimo o etničkom sazivu onda očekujemo da Bošnjaci imaju pola Ustavnog suda. Ako ne govorimo o etničkom spremni smo govoriti o drugim formulama. Razgovaramo i o tome. Još imamo otvoreno pitanje sjedišta Apelacijskog vijeća ili Suda koji bi o tome trebao odlučivati. Danas smo i to dotakli ali nemamo tih posebnih problema sa zakonom o sprječavanju pranja novca, sukobu interesa, nemamo neke političke pozadine - istakao je Konaković.

Evropski put BiH nije sporan za RS, ali na tom putu ima mnogo izazova i mora se poštovati Ustav, rekao je Milorad Dodik.

On je istakao da u BiH postoji ozbiljan zastoj i to o pitanju Ustavnog suda BiH.

- Imamo ozbiljne zastoje u dinamici. Donijeli smo pet ili šest zakona i kada je došlo do Ustavnog suda BiH tu je nastao zastoj. Možemo da razgovaramo, a to je da Apelaciono vijeće ima sjedište u Banjaluci i uz to Zakon o sprečavanju pranja novca, to bi se moglo završiti. Varhelji je imao pozitivan pristup, apelujući da se ovo što prije završi - rekao je Dodik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo