13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

05.12.2023 / 13:09 Svijet - Tel Aviv

Suđenje za korupciju Netanyahua se nastavlja, dok rat bjesni

Suđenje za korupciju Netanyahua se nastavlja, dok rat bjesni
Foto: France24

Suđenje izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu za korupciju ponovo je počelo u ponedjeljak nakon dvomjesečne pauze koja je uslijedila nakon vanrednog stanja proglašenog nakon napada na Hamas 7. oktobra.

Izraelski ministar pravde Yaris Levin ukinuo je vanredno stanje od 1. decembra.

Netanyahuovo suđenje za korupciju prvi put je počelo u januaru 2020., čime je postao prvi izraelski premijer koji se pojavio na sudu kao optuženi za optužbe za prevaru, kršenje povjerenja i mito, piše CNN. 

Premijer se suočava sa optužbama u tri odvojena slučaja.

U predmetu 1000, optužen je za prevaru i povredu povjerenja u vezi s navodima da je primao poklone poput cigara i šampanjca od inozemnih biznismena.

U slučaju 2000, on je također optužen za prijevaru i kršenje povjerenja i optužen je da je tražio povoljno izvještavanje u jednoj od vodećih izraelskih novina u zamjenu za ograničavanje tiraža jednog od glavnih rivala lista.

U najozbiljnijem slučaju, Slučaju 4000, optužen je za podmićivanje, prevaru i povredu povjerenja zbog navodnog davanja regulatornih beneficija u vrijednosti od više od 250 miliona dolara u to vrijeme svom prijatelju Shaulu Elovitchu, koji je bio kontrolni dioničar za telekomunikacije kompanija Bezeq.

Zauzvrat, kaže tužilaštvo, Elovitch je osigurao pozitivno izvještavanje o premijeru na internetskoj stranici vijesti koju je posjedovao pod nazivom Walla! Vijesti. Elovitch je odbacio optužbe.

Izraelski ministar za regionalnu saradnju David Amsalem kritizirao je nastavak suđenja u vrijeme rata.

„Rat? Kidnapovan? Evakuirani? Ekonomija? Ne i ne... Ono što je sada najvažnije je da se obnovi suđenje Netanyahuu i da se premijer Izraela angažuje neutemeljenim svjedočenjima i zabludnim sitnicama”, rekao je Amsalem, koji je i ministar u Ministarstvu pravde, X.

Netanyahu je optužnice nazvao "šivanjem" i nastojanjem izraelske liberalne i medijske elite da sruše njega i njegov desničarski blok. Prema izraelskom zakonu, od njega se ne traži da se povuče sa funkcije osim ako nije osuđen i ta osuda je potvrđena tokom žalbenog procesa.

Ranije ove godine, njegova vlada je progurala zakon kojim se sudovima u zemlji oduzimaju ovlasti da proglase premijera nesposobnim za funkciju. Kritičari tvrde da je zakon usvojen za Netanyahuovu korist u toku suđenja za korupciju i osporavaju ga pred Vrhovnim sudom zemlje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo