20°C
Mostar 27°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 25°C
Bihać 23°C

05.12.2023 / 16:39 BiH - Osigurana sredstva

Brčko: Potpisani ugovori o finansiranju spasilačkih službi

Brčko: Potpisani ugovori o finansiranju spasilačkih službi
Foto: Arhiv
Predstavnici Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH potisali su danas osam ugovora o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata od javnog interesa sa predstavnicima spasilačkih službi koje djeluju pri NVO Brčko distrikta BiH za čije je namjene budžetom Distrikta izdvojeno oko 100.000 KM.

- Potpisivanje ugovora se tiče obnove i nabavke nove opreme u udruženjima za zaštitu i spašavanje unesrećenih osoba u kriznim situacijama, a koja će uveliko ojačati njihove kapacitete te olakšati djelovanje spasilačkih jedinica na terenu u slučaju vremenskih nepogoda - rekao je šef Odjeljenja za javnu sigurnost Bogdan Bratić.

Dodao je kako je potpisivanje ugovora bila prilika i za razmjenu iskustva kako bi se sistem zaštite u Distriktu u narednom periodu podigao na jedan veći nivo.

Sekretar Crvenog križa Brčko distrikta BiH Denis Šehanović istakao je da Crveni križ trenutno svojim resursima može odgovoriti spašavanju unesrećenih na kopnu i vodi, ali je neophodno da se obnove i radio uređaji kako bi bili operativniji na terenu što će potpisanim ugovorom i realizovati.

On je dodao da spasilački tim Crvenog križa posjeduje plovila i terenska vozila koja uvijek mogu biti stavljena u funkciju u slučaju kriznih situacija.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo