4°C
Mostar 8°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 6°C

05.12.2023 / 17:27 BiH - Karlovac

Državljani BiH bježeći od policije odvalili rampu na granici sa Hrvatskom

Državljani BiH bježeći od policije odvalili rampu na granici sa Hrvatskom
Foto: Policija.hr
Policija u Hrvatskoj podnijela je nadležnom državnom tužilaštvu u toj zemlji krivične prijave protiv dvojice državljana BiH.

Kako su naveli iz Policijske uprave karlovačke oni su u nedjelju sa dva vozila nezakonito prešli granicu iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

"Tom prilikom oštetili su spuštenu rampu i ogradu na prelaznom mjestu", ističu iz policije i dodaju da je policija ubrzo zaustavili kombi bosansko-hercegovačkih registarskih oznaka i automobil karlovačkih registarskih oznaka.

"Njih su vozili državljani Bosne i Hercegovine starosti 36 i 38 godina", navode iz policije.

Dodaju da je u istrazi utvrđeno da su osumnjičeni iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novac, u vozilima prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.

"Utvrđeno je da su strani državljani koji su prevoženi, nezakonito ušli u Hrvatsku te su svi izrazili namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu", dodaju iz policije.

Dalje navode da je nakon kriminalističke istrage policija protiv osumnjičenih nadležnom državnom tužilaštvu podnijela krivične prijave.

Protiv državljanina BiH (36) podnesena je krivična prijava i zbog počinjenog krivičneog djela oštećenje tuđe stvari, a protiv njegovog sunarodnjaka (38) zbog krivotvorenje isprave budući da su na vozilu bile nepripadajuće registarske tablice.

"Protiv obojice će takođe biti i podnesen optuženi prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakonika o Šengenskim granicama", zaključuju iz policije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo