3°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

05.12.2023 / 20:08 Politika - Washington

Borenović razgovarao sa Penceom o pravcima američke politike prema BiH

Borenović razgovarao sa Penceom o pravcima američke politike prema BiH
Branislav Borenović i Mike Pence
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović susreo se danas sa Mikeom Penceom, republikanskim političarem i potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država iz mandata predsjednika Donalda Trumpa.

Borenović je istakao da je Forum IDU odličan debatni format tokom kojeg se otvaraju mogućnosti brojnih razgovora sa zvaničnicima i parlamentarcima iz cijelog svijeta.

"Naravno, ovo je prilika i za razgovore o našim prostorima i pravcima američke politike prema Republici Srpskoj, BiH i regionu. I sada sam, kao i uvijek, istakao važnost čuvanja dejtonske ustavne strukture u BiH, jedinog mogućeg okvira koji pruža širok prostor za napredak", naveo je Borenović.

Iz Washingtona je poručio kako su jasne nadležnosti Republike Srpske i Federacije BiH, konstitutivnost i ravnopravnost Srba, Hrvata i Bošnjaka osnov unutrašnjeg dogovora koje svi moraju da poštuju.

"To je politika koju ću uvijek, na bilo kojoj svjetskoj adresi, zastupati", poručio je Borenović.

IDU (Internacionalna demokratska unija) je najveća organizacija partija centra i desnog centra koja okuplja preko 80 stranaka sa svih kontinenata, uključujući Republikance iz SAD, konzervativce iz Velike Britanije, demokršćane iz Njemacke, a iz BiH su članice PDP i HDZ BiH, iz regiona SNS Srbije, VMRO iz Sj. Makedonije i HDZ iz Hrvatske.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo