13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

06.12.2023 / 11:46 Politika - Premijer za Vijesti

Problemi u koalciji SDA i DF u TK, Halilagić najavio razgovore

Problemi u koalciji SDA i DF u TK, Halilagić najavio razgovore
Foto: Vijesti.ba

Sve porodilje u Tuzlanskom kantonu, od 1. aprila 2022. godine primaju 1.000 KM tokom jednogodišnjeg porodiljskog odsustva.

To je rezultat izmjena Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, koje je lani usvojila Skupština Tuzlanskog kantona.

Za porodiljske naknade se godišnje izdvaja više od 30 miliona KM. Opterećenje je ovo za budžet, pa je nedavno premijer Irfan Halilagić najavio mogućnost redefiniranja ovog zakona i utrošak sredstava u druge najmene, ukoliko se pokaže da mjera nije donijela rezultate u smislu povećanja nataliteta.

Zbog tih stavova, Halilagić je naišao na protivljene Demokratske fronte, čiji zastupnici su inicijatori uvođenja porodiljske naknade od 1000 KM.

- Demokratska fronta neće dozvoliti bilo kome, uključujući premijera Halilagića i ministra finansija Suada Mustajbašića, da na bilo koji način dovedu u pitanje isplatu porodiljskih naknada. Demokratska fronta TK čvrsto i bezuslovno stoji iza svojih predloženih mjera uključujući i porodiljske naknade. Podsjećamo javnost Tuzlanskog kantona kao i koalicione partnere da su porodiljske naknade bile jedan od prioritetnih zahtjeva Demokratske fronte i jedan od razloga za ulazak u vlast na području Tuzlanskog kantona, kazao je Mahir Mešalić iz DF-a.

Mešalić dodaje da bi ukidanje ove naknade bio direktan udar na ovu, kako kaže, osjetljivu kategoriju stanovništva.

Premijer TK Irfan Halilagić, za portal Vijesti.ba kaže kako će u narednim danima razgovarati sa koalicionim partnerima iz DF-a o ovom pitanju i da će se rješenje pronaći.

- Mi godišnje na ovu stavku izdvajamo blizu 35 milona maraka. Smatram da u određenom procentu i Vlada Federacije mora učestvovati u izdvajanju sredstava za porodilje. Kako će se sve odvijati ja trenutno ne znam. U narednih nekoliko dana ćemo sjesti i razgovarati sa koalicionim partnerima iz DF-a, kazao nam je Halilagić.

Mešalić je još dodao da će se stranka u narednim danima izjasniti o budućnosti koalicije SDA - DF u TK, jer osim pomenutog, postoje i drugi problemi koji su sporni za dalje funkcionisanje koalicije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo