13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

06.12.2023 / 12:45 Politika - Počinje proces

Podrška Dodiku: Organizacije i političari iz RS pred Sudom BiH

U 13 sati u Sudu Bosne i Hercegovine bit će održan glavni pretres u predmetu protiv Milorad Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića.

Pred zgradom Suda okupio se određeni broj Dodikovih simpatizera. Premijer RS Radovan Višković i član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović stigli su u Sud BiH gdje su došli da pruže podršku podršku Dodiku i Lukiću. Tu su i predstavnici boračkih organizacija RS.  Podršku predsjedniku RS daće i predstavnici Srba u Federaciji, veliki broj odbornika u lokalnim zajednicama i brojni funkcioneri

Podsjetimo, u Sudu BiH danas je planiran je početak suđenja predsjedniku RS Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika tog bh. entiteta Milošu Lukiću zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

Sud Bosne i Hercegovine u oktobru je konstatovao da su se izjasnili da nisu krivi jer su obojica na ročištu rekla da ne razumiju optužnicu za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo