5°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

06.12.2023 / 15:26 Svijet - Gaza

Izraelska vojska opkolila kuću lidera Hamasa: 'On je mrtav čovjek koji hoda'

Izraelska vojska opkolila kuću lidera Hamasa: 'On je mrtav čovjek koji hoda'
Foto: X

Izraelske odbrambene snage (IDF) opkolile su dom lidera Hamasa Jahje Sinvara u Kan Junisu, gradu na jugu Pojasa Gaze, ali nema indicija da se on nalazi u opkoljenom objektu, javila je saudijska televizije "Al Arabia".

Izraelske vlasti su ranije saopštile da je Sinvar "mrtav čovek koji hoda", a SAD, najvažniji izraelski saveznik, žele da glavna faza izraelske ofanzive na Gazu završi za nekoliko sedmica. Naime, američki zvaničnici očekuju da će Izrael vjerovatno do januara preći na strategiju nižeg intenziteta koja bi usko ciljala određene pripadnike i lidere Hamasa.

Kako piše Tanjug, Bijela kuća je izrazila zabrinutost povodom izraelskih operacija tokom predstojećih nekoliko nedelja, citirajući neimenovanog američkog zvaničnika koji je izjavu dao za CNN.

"On je potvrdio da su SAD u teškim i direktnim razgovorima odlučno upozorile izraelske vlasti da IDF ne smiju i na jugu Pojasa Gaze da ponove razornu taktiku koju su koristile na sjeveru i da moraju da učine više kako bi se spriječile civilne žrtve", navedeno je. SAD su predočile Izraelu da se globalno javno mnijenje sve više okreće protiv njihove kopnene operacije u kojoj su stradale hiljade civila i ukazale su da se brzo troši vrijeme koje Izrael ima za nastavak svoje vojne operacije u sadašnjoj formi i uz međunarodnu podršku koja rapidno slabi.

Zvaničnik Hamasa Osama Hamdan izjavio je da neće biti pregovora, ni razmjene talaca dok ne prestane izraelska agresija na Pojas Gaze.

"Mi smatramo da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu u potpunosti odgovoran za živote izraelskih talaca i za ometanje sklapanja sporazuma o razmjeni", rekao je Hamdan na konferenciji za novinare, prenosi Reuters. Tokom sedmodnevnog primirja, palestinska militantna grupa je oslobodila više od sto izraelskih talaca iz Pojasa Gaze.

Netanijahu je, pak, izjavio da trenutno ne postoji mogućnost da se taoci koje palestinska militantna grupa Hamas i dalje drži u Gazi vrate kući. On se sastao sa porodicama talaca koje je prethodno Hamas oslobodio, a kako prenosi Reuters, nekoliko članova porodica koji su prisustvovali sastanku su ogorčeno kritikovali izraelsku vladu.

Turska je odbacila planove o uspostavljanju tampon zone u Pojasu Gaze, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan. On je rekao da je takav plan, koji je prošle nedjelje Izrael dostavio Turskoj i nekim arapskim državama, nepošten prema Palestincima. Za trenutnu situaciju u regionu Bliskog istoka, lider Turske optužio je podršku koju Zapad, posebno SAD pružaju Izraelu, i upozorio Tel Aviv da operacije protiv pripadnika Hamasa ne provodi na teritoriji Turske, "jer bi mogao platiti visoku cijenu za to".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo