15°C
Mostar 21°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C

06.12.2023 / 15:40 Svijet - Indonezija

Spasioci evakuirali sve planinare zarobljene na indonezijskom vulkanu Marapi

Spasioci evakuirali sve planinare zarobljene na indonezijskom vulkanu Marapi
Foto: Agencije
Spasioci su evakuirali sve planinare koji su bili zarobljeni na indonezijskom vulkanu Marapi, saopćio je u srijedu portparol agencije za potragu i spašavanje, nakon što je ove sedmice eruptirao, kada su poginule 23 osobe.

U to vrijeme bilo je 75 penjača na 2.891 metara visokom Marapiju, jednom od najaktivnijih vulkana na Sumatri, kada je u nedjelju počeo da izbacuje sive oblake pepela do tri kilometra u nebo.

Jody Haryawan, portparol spasilačkog tima, rekao je da je jedan nestali penjač pronađen u srijedu popodne. Spasioci su u utorak evakuisali 22 tijela iz vulkana.

Svi penjači su popisani, nakon prethodnog spašavanja desetaka, od kojih su mnogi povrijeđeni ili izgorjeli u erupciji.

Proces evakuacije bio je otežan zbog teškog terena i sedam malih erupcija, rekao je Jody.

U srijedu je održana sahrana za 20-godišnjeg planinarku Yasirli Amri u selu Turawan u regiji Tanah Datar na Zapadnoj Sumatri.

Video koji je Yasirli snimila kako čeka spas nakon erupcije vulkana postao je viralan na društvenim mrežama. U njemu se vidi kako leži, lica prekrivenog gustim, sivim pepelom, dok se bori da diše.

Moja sestra još je držala mobilni telefon i pokušala je da zatraži pomoć putem društvenih mreža rekao je brat Yasirli, Fransua Mitra na sahrani, dodajući da joj je to prvi put da se penje na planinu.

Njen bliski prijatelj, Ridho Maulana Putra, opisao ju je kao "dobru osobu i uvijek nasmijanu".

Nedjeljna erupcija Marapija bila je najsmrtonosnija od 1979. godine, kada je u erupciji poginulo 60 ljudi. Posljednji put je izbila u januaru i februaru ove godine.

Indonezija se prostire na takozvanom "Vatrenom prstenu", koji je dom za više od stotinu aktivnih vulkana, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo