13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

06.12.2023 / 15:44 Politika - Video

Schmidt: Da sam u odbrani Dodika, dao bih mu malo drugačije savjete

Schmidt: Da sam u odbrani Dodika, dao bih mu malo drugačije savjete
Foto: FENA

U Sarajevu je održan dvodnevni sastanak političkih Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, na kojem su ambasadori razgovarali o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik Christian Schmidta je na konferenciji za medije sastanak ocijenio intenzivnim i vrlo uspješnim.

- Građani ove zemlje nisu nikada bili bliže integraciji u Evropsku uniju. Postoji stvarna šansa da ćemo u sljedećih mjesec dana biti bliži ovom cilju. Ovo bi BIH dalo dodatni poticaj u smislu ekonomije i infrastrukturnih projekata, rekao je Schmidt.

On se zahvalio komandantu EUFOR-a i generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu koji su, kako kaže, iskazali posvećenost sigurnosti BIH i podršku OHR-u.

- Proces integracija treba podržati, on nije završen, tek počinje. To će zahtijevati mnogo posla, prije svega domaćih političara. EU nije restoran da naručite ono što vam se sviđa s menija. Ovo nije vrijeme da se opuštamo, već vrijeme izazova. Zabrinuti smo jer nije postignut značajan progres u BiH. Bilo je nakog naprtka, međutim, put ka EU zahtijeva više integracija a ne egocentričnosti. Nažalost neki političari ostavljaju utisak da još uvijek nisu u toj fazi, rekao je Schmidt.

On je dodao da političari još uvijek imaju posla.

- Ponekad imamo osjećaj da neki ljudi previse razmišljaju i da su previse politični. Treba više voditi računa o onome što treba biti urađeno. Neka uvredljiva retorika i nerješavanje pitanja treba biti zaustavljeno, rekao je Schmidt.

On je rekao da secesionistička retorika truje proces pomirenja.
- Vrlo je jasno da bilo ko, ko bude pokušao da ugrozi BIH, bilo da se radi o onima unutar zemlje ili izvan, to predstavlja opasnost za ovu zemlju i njenu budućnost, ali EU i međunarodna zajednica su spremni da štite ovu zemlju i njene građane ukoliko bude potrebno.

Rekao je i da je bilo govora o državnoj imovini, te naveo da su sve države bivše Jugoslavije riješile to pitanje.

- To je prepreka koja onemogućava investicije. Mi smo PIC izvijestili o radu naše Komisije i dogovorili da treba raditi na nivou Parlamenta kako bi se ova tema pokrenula s mrtve tačke, rekao je Schmidt i dodao:

- Ne dirajte Ustavni sud.

Dodao je da je Ustavni sud nezavisan i pozvao oba entiteta da imenuju sudije u Ustavni sud.

Odgovarajući na pitanje novinara, on je rekao da su građani RS taoci politike tamošnje vlasti.

- Postoji jedna tendencija secesionizma i neki u međunarodnoj zajednici su mislili da je ovo neka vrsta balkanske retorike. Ja sam rekao - ne, postoji ideja iza te tendencije i moramo je zaustaviti. Moramo biti vrlo uporni u tome da spriječimo da niko ne pokuša raspa dove zemlje, rekao je Schmidt.

Upitan je na komentar da je njega i ambasadora Murphyja

- To je jedna od najsofisticiranijih metoda retorike Milorada Dodika. Rekao bih ljudima izvan BiH, ovo nije normalan način komuniciranja u BIH, ovako u BIH ne govori ovaj evropski narod. Ne bih komentarisao proces na Sudu, ali vrlo je jasno da se optuženi često brane pristupom da je to politički proces. Ne to je process gdje je Milorad Dodik na sudu. Ne radi se o srpskom narodu, RS nije na sudu, BIH nije na sudu, radi se o Miloradu Dodiku. On mora na pristojan način da se radi o nepristrasnom pravosuđu. Nemojte uzimati ozbiljnim sve što čujete na sudu od odbrane. Ja bih svom klijentu dao malo drugačije savjete, rekao je Schmidt.

On je rekao da nije pitanje je li ga neko potvrdio ili nije.

- Ja sam na ispravan način imenovan. Ako postoje određene sumnje, zašto ne pročitati ono što je UN poslao gospođi Cvijanović. Sve te priče neće dobiti na težini time što se češće ponavljaju, rekao je Schmidt.

On je rekao da je Dodiku u Briselu vrlo jasno rečeno šta je ispravno, a šta pogrešno.

- Ukoliko ne ispuni očekivanja, mislim da bi to moglo značiti nove probleme za njega. Dodik podvlači da ni na koji način ne ide u secesiju. Ako kaže da uime entiteta ima taj interes u okviru BIH, ako ne, ako nastavi onda će to biti prepreka da on bude budući pregovarač sa EU, rekao je Schmidt. 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo