5°C
Mostar 8°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

06.12.2023 / 20:38 BiH - Prenosimo

BBC o Dodiku: Prijeti odcjepljenjem RS, ali...

BBC o Dodiku: Prijeti odcjepljenjem RS, ali...

Ugledni britanski BBC danas je pisao o Miloradu Dodiku s posebnim akcentom na trenutni sudski spor i njegove (nove) najave odcjepljenja RS.

Podsjetimo, Dodik je nedavno izjavio da će "proglasiti nezavisnost ovog bh. entiteta ukoliko Donald Trump pobijedi na američkim izborima" što, prema pisanju BBC-a, ne podržava ni međunarodna zajednica, čak ni Srbija.

“Primamljivo je vidjeti ovo kao uvod u secesiju Republike Srpske – i zaista Milorad Dodik redovno nagovještava da bi mogao proglasiti nezavisnost regiona. Međutim, on nema međunarodnu podršku za nezavisnost, čak ni od susjedne Srbije”, navodi BBC.

BBC navodi da je suđenje Dodiku, koji se smatra “saveznikom Rusije”, kulminacija njegovog sukoba sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

“Njegov prethodnik, Valentin Inzko, samo je jednom primijenio svoja široka izvršna ovlaštenja, na kraju svojih 12 godina na vlasti. Ali Schmidt je od samog početka želio nametnuti svoj autoritet – a Milorad Dodik je jednako bio spreman da ga izazove”, piše BBC.

"Smatra se saveznikom Rusije, koja je, zajedno sa Kinom, odbila da prizna Christiana Schmidta kao međunarodnog izaslanika. Schmidt je upozorio da je zapadni Balkan postao 'potencijalno područje za rusku intervenciju', otkako je Rusija započela svoj rat u Ukrajini. Međutim, on vjeruje da lider bosanskih Srba ima vrlo malo prostora da 'uradi nešto strateško'. 'Jedino što može da uradi je da pravi probleme, kad god to žele u Moskvi', rekao je nedavno za austrijski list".

"Mnogi sumnjaju da je istinska motivacija Milorada Dodika da održi osjećaj krize u RS i produži svoj dugi staž na vlasti iskorištavanjem strahova birača", zaključili su iz BBC-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo