4°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

07.12.2023 / 12:26 Regija - Bradley

U Hrvatsku stigla 22 pješačka američka tenka

U Hrvatsku stigla 22 pješačka američka tenka
Foto: Pixsell

Prva borbena vozila Bradley stigla su preko oceana pošiljkom iz SAD-a u riječku luku.

U prvoj turi došla su 22, koji će u Đuri Đakoviću u Slavonskom Brodu biti modernizovani.

U konačnoj isporuci trebalo bi biti 89 vozila, od kojih pet za obuku, 62 opremljena i 22 za dijelove.

A 20-ak radnika američke kompanije BAE Systems stižu u Đuro Đaković pomoći. Za početak, svaki mjesec bi trebali modernizirati po jedno vozilo, a vojska ih u svojoj potpunosti očekuje do 2026. godine.

Hrvatska će tu vojnu nabavku platiti 145,2 miliona dolara, a SAD će donirati 57 miliona, saopćila je ambasada SAD-a.

“Ova moćna platforma povećat će kapacitete Hrvatske vojske, osnažiti odbrambenu ulogu NATO-a u regiji i pružiti Hrvatskoj vojsci priliku da se uvježbava i sarađuje s oružanim snagama SAD-a”, stoji u saopćenju.

Modernizacija u tvornici “Đuro Đaković-Specijalna vozila” uključuje remont pogona, ugradnju novih borbenih sistema i naoružanja te bojenje. Time se tvornici otvara mogućnost da obnavlja Bradleye i drugih partnerskih zemalja, kažu u ambasadi.

Odbrambena saradnja

Američki dužnosnici kažu da je to još jedan dokaz kako je odbrambena saradnja kamen temelj američko-hrvatskih bilateralnih odnosa.

“Nabavka Bradleya čini snažnu i sposobnu saveznicu Hrvatsku još snažnijom i sposobnijom. Ona također predstavlja još jednu važnu američko-hrvatsku investiciju u odbranu Hrvatske i našu kolektivnu sigurnost kao bliskih članica NATO-a”, rekao je privremeni otpravnik poslova u ambasadi Mark Fleming.

“Osim toga, ona pokazuje šire koristi američko-hrvatskog vojnog partnerstva jer Đuro Đaković postaje važno središte za taj tip posla, što pridonosi ekonomskom razvoju regije”, dodao je.

Prema pisanju hrvatskih medija, prvi modernizirani Bradley iz pogona “Đuro Đaković” trebao bi izaći 1. jula 2024., a Hrvatska vojska bi sva vozila imala na raspolaganju 2026. godine.

U završnoj fazi je i ugovor o kupovini još osam transportnih helikoptera UH-60M. Vrijednost ugovora trebala bi biti gotovo 270 miliona dolara, a helikopteri bi se isporučivali od 2026. do 2030.


(Vijesti.ba) 

 

Izdvajamo