4°C
Mostar 8°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 6°C

08.12.2023 / 21:29 Regija - Izbori 17. decembra

I dojave o bombama postale dio izborne kampanje u Srbiji

I dojave o bombama postale dio izborne kampanje u Srbiji
Foto: X

Učestale dojave o bombama, navodno postavljenim u beogradskim školama, iskorištene su u petak za uzajamne optužbe opozicijei vladajućih u predizbornoj kampanji za prijevremene izbore raspisane za 17. decembar, nakon što su postavljene bombe prijavljene i u beogradskim vrtićima.

Izborna lista proevropske opozicije koalicije "Srbija protiv nasilja" ocijenila je da vlast Srpske napredne stranke nije u stanju riješiti problem dojava o bombama u školama koje su "postale svakodnevnica", dok vladajući za to istodobno traže krivce među političkim protivnicima.

Tim stajalištima prethodila je tvrdnja gradonačelnika Beograda u ostavci Aleksandra Šapića (SNS), koji je ustvrdio da su dojave o bombama u školama "motivirane izborima" i "željom nekih da se domognu funkcija".

Predvodnica liste "Srbija protiv nasilja" na izborima 17. decembra za vijećnike u Skupštini Beograda Mila Popović u petak je javno zatražila da Šapić "odmah sva svoja saznanja u svezi s dojavama o bombama u školama i vrtićima proslijedi svom stranačkom kolegi, ministru policije Bratislavu Gašiću", te privremenoj gradskoj upravi koja vodi srbijansku prijestolnicu do ishoda prijevremenih izbora.

Kako u priopćenju navodi Popović, Šapić je obvezan to objasniti i "građanima koji su, s pravom, uznemireni i uplašeni".

Ona je zaključila da će "sve osim konkretnih i javnosti dostupnih informacija o tome tko stoji iza dojava o bombama, biti samo još jedan dokaz Šapićeve spremnosti da zlouporabi sigurnost djece".

Škole, fakulteti, sudovi, bolnice i pojedine medijske kuće u posljednjih su nekoliko mjeseci često na meti anonimnih dojava o postavljenim bombama, i premda su se sve dojave ispostavile lažnima, te vijesti u javnosti stvaraju nelagodu, napose poslije tragedije u beogradskoj osnovnoj školi i masovnog ubojstva u dva sela nadomak Beograda.

Niz prethodnih dojava u petak je proširen i na nekoliko vrtića u Beogradu.

Opozicija je reagirala porukom da će građani ponovno steći povjerenje u policiju ako "jasnim uputstvom za zaposlenike i roditelje" potvrdi da "ima jasnu proceduru, jer je sigurnost svih u njihovim rukama".

Opozicija je pozvala MUP i policiju da hitno pronađu i objave tko šalje poruke i kazni sve koji dojavljuju da su navodno postavljene bombe u obrazovnim i predškolskim ustanovama.

(Vijesti.ba/FENA)

Ministrica obrazovanja Slavica Đukić Dejanović izjavila je u petak da dojave o bombama "intrigiraju sve u Srbiji", ali da je "sigurnost djece na prvom mjestu", prenosi Hina.

Izdvajamo