14°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

10.12.2023 / 07:49 Svijet - SAD

Najmanje šestoro mrtvih, desetine ranjenih u udaru tornada u Tennesseeju

Najmanje šestoro mrtvih, desetine ranjenih u udaru tornada u Tennesseeju
Foto: CNN

Najmanje šest ljudi poginulo je u Tennesseeju dok su tornada i jake grmljavine pogodile državu u subotu.

Potvrđeno je da su tri osobe mrtve u Madisonu u Tennesseeju, sjeverno od Nashvillea, rekli su zvaničnici za hitne slučajeve.

“Imamo timove koji procjenjuju štetu i traže pacijente”, rekao je ured za upravljanje hitnim slučajevima u Nashvilleu na X, ranije Twitteru.

“Nažalost, možemo potvrditi da su tri smrtne slučajeve uslijed teškog vremena na Nesbitt Laneu.”

Zvaničnici u okrugu Montgomery također su potvrdili tri smrtna slučaja, uključujući dijete, nakon što je tornado pogodio područje Clarksvillea.

“U ovom trenutku možemo potvrditi da su tri osobe umrle, dvije odrasle osobe i jedno dijete kao rezultat tornada koji se dogodio danas popodne”, navodi se u saopćenju vlade okruga Montgomery, javlja CNN.

“Osim toga, 23 osobe su u bolnici.”

Zvaničnici su rekli da su još uvijek u “fazi potrage i spašavanja” kako bi vidjeli ima li još mrtvih ili povrijeđenih.

“Ovo je tužan dan za našu zajednicu. Molimo se za one koji su povrijeđeni, izgubili voljene i izgubili domove”, rekao je gradonačelnik okruga Montgomery Wes Golden u izjavi.

Grad Clarksville proglasio je vanredno stanje u subotu navečer, najavio je gradonačelnik Joe Pitts. Policija će provoditi policijski sat u subotu i nedjelju navečer od 21 sati.

“Ovo je razorna vijest i naša srca su slomljena zbog porodica onih koji su izgubili najmilije. Grad je spreman pomoći im u vrijeme tuge”, rekao je Pitts u saopćenju.

Vladini zvaničnici u okrugu Sumner rekli su da se “značajna šteta” dogodila u subotu od tornada koji je pogodio Gallatin i Hendersonville, Tennessee, sjeveroistočno od Nashvillea.

“U ovom trenutku radimo na odgovoru na više poziva širom okruga i na osnivanju skloništa Crvenog krsta u Gallatinu i Hendersonvilleu”, navodi se u zajedničkoj izjavi gradonačelnika zajednica.

“Od najveće je važnosti da se građani drže dalje od puteva i omoguće pružateljima prve pomoći i komunalnim ekipama da odgovore”, navodi se u saopštenju.

Hitne medicinske službe okruga Sumner rekle su da “u ovom trenutku nisu svjesne bilo kakvog gubitka života ili ozljeda opasnih po život”.

Oluja će ovog vikenda pratiti istočni dio SAD-a, donoseći sa sobom nekoliko različitih vremenskih opasnosti. Prostrana oluja pogodit će veći dio Istoka ovog vikenda s višestrukim opasnostima.

Tornada su se u subotu pojavila zbog teškog vremena na više od 1.200 milja istočnih Sjedinjenih Država od obale Zaljeva do kanadske granice.

Zvaničnici u sjeverozapadnom Tennesseeju pozvali su vozače da se drže van puteva dok se teško vrijeme kreće kroz to područje.

Nacionalna meteorološka služba potvrdila je da su dva tornada, od kojih je svaki opisan kao velik i opasan, zahvatila u subotu popodne, uključujući oluju u okrugu Montgomery i drugo u blizini grada Rutherforda okruga Gibson.

Zvaničnici su rekli da su najmanje tri osobe povrijeđene u ruralnom području u blizini Dresdena, Tennessee, u subotu popodne kada je teško vrijeme pogodilo to područje.



(Vijesti.ba) 

 

Izdvajamo