6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

10.12.2023 / 11:01 BiH - Milan Miličević

Imunitet od Schmidta da, ali ne za kriminal i korupciju

Imunitet od Schmidta da, ali ne za kriminal i korupciju
Foto: Arhiva
Apsolutno je nedopustivo izvršnoj vlasti dati opšti imunitet od krivičnog gonjenja jer to znači amnestiju od kriminala, korupcije i zloupotreba položaja.

Poručio je to Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke.

"Slažem se da imunitet od krivičnog gonjenja imaju svi funkcioneri s javnim ovlašćenjima za provođenje zakona Narodne skupštine Republike Srpske kojim se odbacuju oktroisani stavovi Kristijana Šmita, koji nije imenovan u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, ili zakoni OHR-a generalno. Ali, nedopustivo se skrivati iza Šmita da bi se legalizovao kriminal'', stav je predsjednika SDS-a Milana Miličevića o Nacrtu zakona o imunitetu koji će se naći na sjednici Narodne skupštine.

Iza borbe za Republiku Srpsku i njena dejtonska ovlaštenja, ističe on, ne smiju se skrivati kriminalne namjere.

''Prihvatamo da svi imaju imunitet od Kristijana Šmita i OHR-a, ali ćemo se i usprotiviti da ministri imaju imunitet za kriminal i korupciju. Dakle, ako je predlagaču zakona stalo da zaštitimo Republiku Srpsku od samovolje Kristijana Šmita, da ne dozvolimo njenu derogaciju nametanjem nelegalnih zakona, kao i da zaštitimo sve one koji kroz obavljanje svojih poslova realizuju takve akte Narodne skupštine, onda će prihvatiti brisanje imuniteta za krivično gonjenje po svim pitanjima u okviru dužnosti'', objašnjava predsjednik SDS-a Milan Miličević.

Ukoliko to odbiju, zaključuje on, onda će pokazati po ko zna koji put da je njihov patriotizam lažan i da ga zloupotrebljavaju samo radi lične koristi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo