10°C
Mostar 12°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

11.12.2023 / 09:50 Ekonomija - Zeničko-dobojski kanton

Gdje su mladi? Na javni poziv za IT-jevce u ZDK se nije javio niko

Gdje su mladi? Na javni poziv za IT-jevce u ZDK se nije javio niko
Izvor: freepik.com

Na javne pozive za zapošljavanje u IT sektoru i pokretanje IT startupa u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) nije stigla niti jedna prijava, izjavio je ministar za privredu ovog kantona Samir Šibonjić.

"Imali smo nedavno javne pozive za IT sektor i za pokretanje IT startupa, ali se niko nije javio. Pozivamo mlade da nam vjeruju i da se jave u idućem pozivu, pa da zajedno krenemo da mladi prave firme, da izađu iz sive zone", rekao je ministar Šibonjić gostujući prošle sedmice u programu TV Hayat.

Šibonjić kaže da postoje mladi koji bi željeli pokrenuti biznis, ali se plaše i nemaju povjerenje.

"Trenutno veliki broj naših mladih u IT sektoru radi iz BiH za različite firme širom svijeta, ali boje se, nemaju povjerenje. Boje se nameta i retorike koja se vodi u Bosni i Hercegovini", rekao je Šibonjić.

Šibonjić dodaje da je retorika doprinijela da BiH ostane bez kvalifikovane radne snage, sa malim brojem mladih ljudi, što je jedan od najvećih problema Zeničko-dobojskog kantona.

"Sve je više upita privrednika za dovođenje stranih radnika, ali je pristuan i trend povratka onih koji su svojevremeno otišli u inostranstvo da rade".

Šibonjić je dodao i da "treba kažnjavati one koje lijepe reklame da je ljepše u Njemačkoj nego u Bosni i Hercegovini".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo