10°C
Mostar 12°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

11.12.2023 / 17:23 Svijet - Ruski predsjednik

Putin prisustvovao ceremoniji podizanja zastave za dvije nuklearne podmornice

Putin prisustvovao ceremoniji podizanja zastave za dvije nuklearne podmornice
Foto: Reuters
Predsjednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao je u ponedjeljak ceremoniji, koju je prenosila televizija, podizanja zastave za dvije nuklearne podmornice za koje je kazao da su dio strateških napora za projektiranje ruske mornaričke moći.

Putin je otputovao u sjeverni grad Severodvinsk da obiđe podmornice, Krasnojarsk i Imperator Aleksandar Treći, u brodogradilištu Sevmaš.

On je kazao da će oba plovila na nuklearni pogon uskoro preuzeti dužnost u Pacifiku, naglašavajući da su dio dvije odvojene serije podmornica koje Rusija pokreće.

- Kvantitativno ćemo ojačati borbenu spremnost ruske ratne mornarice, našu mornaričku moć na Arktiku, Dalekom istoku, Crnom moru, Baltičkom moru i Kaspijskom moru - najbitnijim strateškim područjima svjetskih okeana - kazao je ruski čelnik, okružen zvaničnicima i mornaričkim oficirima.

Car Aleksandar III dio je nove ruske klase nuklearnih podmornica Borei (Arktički vjetar), prve generacije koju je lansirala nakon Hladnog rata.

Prošlog je mjeseca ministarstvo odbrane saopćilo da je podmornica uspješno testirala interkontinentalnu balističku raketu Bulava sposobnu za nuklearni napad.

Krasnojarsk pripada klasi višenamjenskih podmornica Jasen, opremljenih dalekometnim, visoko preciznim projektilima za koje je Putin rekao da mogu pogoditi i morske i kopnene mete.

Putin, koji je prošlog petka najavio da će tražiti još jedan predsjednički mandat na izborima u martu, više puta je govorio o potencijalu nove generacije ruskog oružja, posebno njenih nuklearnih sistema, i njihovoj vrijednosti kao faktoru odvraćanja Zapada, prenosi  Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo