6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

11.12.2023 / 18:45 Svijet - Počela vikati, imala i natpis

Video: Djevojčica upala na pozornicu klimatskog summita

Video: Djevojčica upala na pozornicu klimatskog summita
Foto: X
12-godišnjakinja danas je izašla na pozornicu na summitu o klimi COP28 u Dubaiju, iznad glave držeći natpis na kojemu je pisalo: "Prekinite s fosilnim gorivima. Spasite naš planet i našu budućnost."

Licypriyu Kangujam, dječju aktivisticu za očuvanje klime, s podija su ispratili zaštitari. Nakon tišine koja je vladala dok je djevojčica glasno protestvovala, sudionici summita su joj na kraju zapljeskali.

Direktor summita COP28 Majid Al Suwaidi, koji je nakon nje izašao za govornicu, kazao je da se divi entuzijazmu mladih ljudi na summitu u Dubaiju te je prisutne pozvao da djevojčici još jednom zaplješću.

Licypriya je na X-u objavila snimku svog izlaska na pozornicu uz koju je napisala: "Ovdje je cijela snimka moga današnjeg protesta koji je prekinuo plenarnu sjednicu UN-a na visokom nivou #COP28UAE.

Nakon ovog protesta zadržali su me više od 30 minuta. Moj jedini zločin je to što tražim postupno ukidanje fosilnih goriva, jer je ono glavni uzrok današnje klimatske krize. Sad su me izbacili s COP28."


Javni protesti ograničeni su na pregovorima Ujedinjenih naroda koji se održavaju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Vlasti te zemlje zabranjuju rad mnogih organizovanih grupa, među kojima su političke stranke i radnički sindikati. Zemlje sudionice u ponedjeljak su dobile novi nacrt teksta konačnog dogovora.

Tekst ne propisuje postupno ukidanje svih fosilnih goriva, što je ključan zahtjev Evropske unije i brojnih zemalja u razvoju, osobno osjetljivih na klimatske promjene. Pregovori bi trebali završiti sutra, ali otprije se zna da pregovori UN-a o klimi rijetko završavaju na vrijeme.

Sporni nacrt je pred posljednju rundu pregovora tokom dvosedmičnog summita u Dubaiju na vidjelo iznio vrlo duboke međunarodne podjele u pogledu toga trebaju li nafta, plin i ugljen imati mjesto u budućnosti kakva bi bila prihvatljiva za klimu. Novi nacrt sporazuma COP28, koji je objavilo predsjedništvo Ujedinjenih Arapskih Emirata, predlaže različite opcije, ali ne donosi mogućnost "postupnog ukidanja" svih fosilnih goriva, što je sadržavao prethodni nacrt, prenosi Hina.

Jedan evropski diplomat Reutersu je rekao da je novi tekst loš i da se može pročitati i kao "jelovnik s kojega možete izabrati jelo po želji". Unprkos brzom rastu obnovljivih izvora energije, fosilna goriva i dalje proizvode čak 80 posto sveukupne svjetske energije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo