6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

11.12.2023 / 19:07 Politika - Ambasador Arnaut

Bećirovićeva posjeta Berlinu novi kvalitet i zamah u odnosima sa SR Njemačkom

Bećirovićeva posjeta Berlinu novi kvalitet i zamah u odnosima sa SR Njemačkom
Ambasador Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj Damir Arnaut osvrnuo se na upravo okončanu posjetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića Berlinu, ...

... tokom koje je Bećirović imao brojne susrete na visokom nivou, uključujući sa kancelarom SR Njemačke Olafom Scholzom, ministrom odbrane Borisom Pistoriusom, članovima Bundestaga i drugim njemačkim zvaničnicma, te velikim brojem bh. građana u ovoj zemlji.

Arnaut je podsjetio da je ovo prva posjeta Berlinu iz Bosne i Hercegovine na ovom nivou još od 2018., te prvi susret pojedinačnog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa kancelarom SR Njemačke u istoriji odnosa između dvije zemlje. "Sastanci su bili izuzetno sadržajni i konkretni, sa posebnim osvrtom na teme od strateškog interesa za Bosnu i Hercegovinu, ali i za samu SR Njemačku," naveo je Arnaut.Arnaut, koji je prisustvovao svim sastancima, također kaže da je "zajednički zaključak sa svim sagovornicima da ova posjeta predstavlja čvrst temelj za blisku dalju saradnju po konkretnim temama i pitanjima" te da "zvaničnici SR Njemačke dobro poznaju prilike u našoj zemlji i izazove sa kojim se suočavamo, ali su ovakvi susreti ključni za dublji, fokusiraniji i kontinuiran anganžman."

"Ovo je potpuno novi kvalitet i zamah u odnosima sa SR Njemačkom, za nas ključnom zemljom EU i jednom od najvažnijih NATO saveznika", dodao je. Osvrčući se na susrete sa Adisom Ahmetovićem i Jasminom Hostert, Arnaut je ukazao na Bećirovićevu poruku da "Bosna i Hercegovina treba čuvati i stalno jačati odnose sa poslanicima u tom zakonodavnom tijelu, posebno sa onim koji su porijeklom sa naših prostora i dokazani su prijatelji Bosne i Hercegovine."

Osim susreta sa njemačkim zvaničnicima, Arnaut je istakao i Bećirovićevu posjetu Ambasadi, te susrete sa brojnim bh. građanima na kojim je razgovarano o prioritetima naših građana. Arnaut je posebno istakao susrete sa našim istaknutim građanima iz kulturnog života – Aleksandrom Hemonom i Jasmilom Žbanić – na kojim je ukazano na značaj koji njihova ostvarenja i uspjesi imaju za promociju najbolje slike i vrijednosti Bosne i Hercegovine u svijetu.

U svom saopćenju Arnaut zaključujue da je predsjednička posjeta kruna diplomatskog djelovanja, te da je ponosan što je ovu upriličio tek tri mjeseca od predaje akreditiva, ali je najavio i nove takve posjete glavnom gradu SR Njemačke u idućem periodu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo