24°C
Mostar 30°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C

05.01.2024 / 10:40 Komentari - Osvrt

Godišnjica Olimpijade u Sarajevu: Izvještaj HRT-a otkrio zavist Zagreba

Godišnjica Olimpijade u Sarajevu: Izvještaj HRT-a otkrio zavist Zagreba
Foto: Arhiva

Hrvatska radiotelevizija na Facebooku je podijelila post uoči obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, uz konstataciju da su ostali samo pustoš i sjećanja.

"Ove se godine obilježava 40 godina od Olimpijskih igara u Sarajevu. Ostala su tek sjećanja, na sarajevskim planinama je pustoš, teško je iz današnje perspektive zamisliti da je 1984. glavni grad BiH bio centar sportskog svijeta", navodi HRT u svojoj objavi.

Ove se godine obilježava 40 godina od Olimpijskih igara u Sarajevu. Ostala su tek sjećanja, na sarajevskim planinama je...

Posted by HRT Sport on Četvrtak, 4. januar 2024.


Iz HRT-a tako zapravo poručuju da je nezamislivo da je Sarajevo bilo centar svijeta.

No, dobri poznavaoci prilika i odnosa primijetili bi da je to Zagrebu, koji kao grad i nije prepoznatljiv po bilo čemu, oduvijek “nezamislivo”. Naprosto, glavni grad Hrvatske u historijskom smislu i onome što je nudio ostatku svijeta kao svoju vrijednost i proizvod nikada nije ni bio blizu Sarajeva i bogatog kulturno-historijskog naslijeđa glavnog grada BIH. Naime, Olimpijske igre održane u Sarajevu 1984. godine bile su mnoge više od sportskog događaja. One su promovisale Sarajevo kao važnu političku, kulturnu i turističku tačku u svijetu te doprinijele afirmaciji Bosne i Hercegovine kao multikulturne sredine.

U kulturi sjećanja građana svijeta takvo Sarajevo je ostale poznato sve do opsade 1992 – 1995. godine, tokom koje je na grad ispaljeno 500.000 projektila, a na udaru agresorske artiljerije našli i svi važni olimpijski objekti, simboli Sarajeva. Na koncu, i to je jedna važna činjenica koju su sa HRT-a, sasvim slučajno, izostavili u svom čuđenju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo