1°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

29.01.2024 / 13:45 Obrazovanje - Sarajevo

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS o štrajku upozorenja: Zahtjevi u četvrtak na Vladi

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS o štrajku upozorenja: Zahtjevi u četvrtak na Vladi
Foto: Arhiv

Povodom održavanja štrajka upozorenja radnika u ustanovama predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja, iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo još jednom informiše uposlenike iz oblasti odgoja i obrazovanja, kao i javnost da je Vlada Kantona Sarajevo jedina relevantna da adekvatno odgovori na zahtjeve dostavljene u resorno ministarstvo, te iznesene u javnosti.

Također, ponovno podsjećaju da su kompletan proces pregovora oko Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo vodili Vlada KS i Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOIO KS, putem imenovanih pregovaračkih timova.

„U tom smislu, delegirat ćemo zahtjeve da ih razmatra Vlada na sjednici u četvrtak“, poručuju iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Naglasili su i kako iskreno žale što je došlo do potrebe za organizacijom štrajka upozorenja, kao i zbog toga što su prethodna dva mjeseca potrošena a da nije vođen stvarni socijalni dijalog.

„Sigurni smo da će Vlade KS imati razumijevanje za sve opravdane zahtjeve uposlenika iz oblasti odgoja i obrazovanja, jer je to kontinuirano pokazivala u posljednje tri godine svog djelovanja, vodeći se svojim opredjeljenjem koje je za cilj imalo podizanje standarda radnika u obrazovanju na svim nivoima“, ističu iz resornog ministarstva.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo