7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

31.01.2024 / 10:46 Galerije - Red Bull Lukvrame

Nesvakidašnja utrka na tradicionalnim drvenim klizaljkama

Slikoviti gruzijski gradić bio je domaćin drugog izdanja neobične gradske utrke na drvenim klizaljkama koje asociraju na naše „sličure“.

Održano u jednoj od najistaknutijih i najslikovitijih regija Gruzije, Red Bull Lukvrame je okupio 40 takmičara željnih dobre zabave, koji su učestvovali u jedinstvenom natjecanju u klizanju u kojem učesnici nose ručno izrađene drvene klizaljke nazvane Lukhmeds.

Takmičenje je održano u gradiću Sveneta u planinskom lancu Kavkaz, okupilo je lokalne, ali i međunarodne takmičare koji su se utrkivali s vremenom tokom iznimno konkurentnih kvalifikacija.

Oni koji su najbrže završili trkali su se u uzbudljivom finalu u kojem je Lasha Shukvani uspješno obranio svoju titulu, nakon što je pobijedio i prošle godine.

Shukvani, iz sela Lenjeri u Gruziji, rekao je: “U poređenju s 2022., ovogodišnji turnir bilo je puno teže osvojiti zbog velikog broja iskusnih takmičara. Zbog toga je bilo teško pobijediti, pa mi je drago što sam uspio zadržati naslov.”

Thomas Muhlmann, ambasador Austrije u Gruziji, govorio je o važnosti održavanja ovakvih tradicionalnih događanja. „Ako želite razvijati turizam, važno je održavati svoju tradiciju. Lukhmeds (tradicionalne drvene klizaljke) je jedna takva tradicija, koja je bila u opasnosti od nestanka. Stoga sam jako sretan što se ponovno oživljava”, rekao je.

Zabavni događaj klizanja na ledu Red Bull Lukvrame osmislili su mještanin Svaneta, Leri Niguriani i njegov prijatelj Andro Burduli, a proizašao je iz tradicije Svaneta i drugih planinskih regija o prevladavanju udaljenosti s ručno izrađenim drvenim klizaljkama tokom zime.

Lukhmedovi su se koristili u razne svrhe poput kretanja po snježnim i zaleđenim ulicama sela, kao i za zabavu klizanjem na skijaškim stazama u visokim planinama i okolnim brdima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo