13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

05.02.2024 / 10:08 Politika - Februar ključan

Dodik ide u Rusiju po stav o EU putu BiH?

Dodik ide u Rusiju po stav o EU putu BiH?
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija

Sve je u vašim rukama, poručiti će krajem januara u Sarajevu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen govoreći o šansi BiH da u martu dobije pozitivan signal iz Brisela za otvaranje pregovora.

No, odluka je ponajviše u rukama SNSD-a Milorada Dodika koji je na prošlosedmičnoj sjednici Doma naroda BIH zaustavio jedan od potrebnih “evropskih zakona” - Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Uz ovaj, Evropska unija traži usvajanje makar još dva zakona, kako bi BiH dobila zeleno svjetlo, bilo da se radi o usvajanju Zakona o sudovima, Zakona o sukobu interesa, Zakona o državnoj službi ili pak postizanje dogovora o Frontex-u.

Ovo je vrlo bitno zbog činjenice da zemlje poput Njemačka i Nizozemske, koje će odlučivati na sjednici Vijeća EU, trebaju u svojim parlamentima dobiti saglasnost za takvu vrstu odluke.

- Mi moramo biti apsolutno sigurni da su svi uslovi ispunjeni, u oblasti vladavine prava, organizaciji izbornog procesa, sprečavanja sukoba interes, sporazuma s Frontexom. Jako je puno stvari, jako je puno još posla ispred BiH, poručio je nizozemski premijer Mark Rutte.

S druge strane je utrka s vremenom. Zato je, po riječima ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, vrlo važno ”da evropske dokumente usvojimo prije 20. februara”.

Iako je HDZ BIH pokušao u cijelu priču ugurati izmjene Izbornog zakona po pitanju izbora članova Predsjedništva BIH, jasno je da od toga u ovoj fazi neće biti ništa i da Dragan Čović ne smije ući u blokadu EU puta zbog tog pitanja. Pogotovo nakon oštrih kritika koje je dobio iz State Departmenta.

- U ovom trenutku 'Trojka' je svojom politikom razgovora i kompromisa osvijetlila potpuno političku scenu u BiH. Došli smo nadomak našeg cilja, mi već vidimo tu ciljnu ravninu u mratu, kada se treba donijeti odluka o otvaranju pregovora, što je naš primarni vanjskopolitički cilj u ovome trenutku. I svojim smo odnosom pokazali da smo spremni na državotvorne odluke, pa čak i ako će nas to koštati da izgubimo neke političke poene, poručio ja za Vijesti.ba ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Dodaje da je politika 'Trojke' dovela do dva jasna epiloga.

- Jedan je onaj koji ja željno priželjkujem, usvajanje ovih nekoliko zakona koji nemaju nikakvu etničku pozadinu, do 20. februara i da ćemo onda naravno iskoračiti prema evopskim integracijama. Historijski bi to bio iskorak. A drugi bi bio, da svi oni koji bilo kojim alibijem zaustavljaju evropski put, će biti jasno označeni kao krivci. Oni će sebe lično, svoje političke projekte pa i narod koji predstavljaju izložiti novim pritiscima pa čak i izolaciji, odlučno poručuje Konaković i dodaje:

- Dodik nema nikakav alibi pa ni da uvjetuje, neke zakone na evropskom putu. Isto tako i Čović, a ni Trojka. Dakle svi oni koji pokušavaju riješiti neka svoja pozadinska pitanja, blokirajući evrpski put, to mogu pokušati iskoristit kao alibi, ali im neće proći, dodao je Konaković.

Konačnu odluku Dodika niko za sada ne može predvidjeti, pa možda čak ni on sam. Indikativno je i da uoči rokova koje BiH ima na EU putu, Dodik  17. februara putuje u Rusiju kako bi se sastao s Vladimirom Putinom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo