7°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

12.02.2024 / 09:01 Muzika i Film - Veliki pritisak

Mnogobrojni pozivi na izbacivanje Izraela sa Eurosonga

Mnogobrojni pozivi na izbacivanje Izraela sa Eurosonga
Foto: Ilustracija
Izraelu prijeti da na ovogodišnjem Eurosongu osvoji "nula bodova" jer muzičari i javnost pozivaju na bojkot četverostrukog pobjednika zbog vojne kampanje u Gazi, piše časopis Politico.

U šaroliki muzički festival politika se uplela i ranije. Prije dvije godine sa takmičenja 2022. izbačena je Rusija, a pobijedila je Ukrajina.

Više od 1000 muzičara u Švedskoj je potpisalo otvoreno pismo upućeno organizatoru ovogodišnjeg događaja, Europskoj radiodifuznoj uniji (EBU), optužujući je za licemjerje pred "humanitarnom katastrofom" u Gazi. Švedska će u maju biti domaćin takmičenja u Malmöu. I finski su umjetnici pozvali finsku javnu radioteleviziju Yle da pritisne EBU kako bi se spriječilo "da zemlja umiješana u ratne zločine, koja nastavlja sa vojnom okupacijom, dobije mogućnost javnog nastupa da bi ispolirala svoj imidž", prenosi HINA.
 
"EBU je pregledao popis učesnika za takmičenje 2024. i zaključio da izraelska javna televizija KAN ispunjava sve takmičarske propise za ovu godinu", kazao je direktor EBU-a Noel Curran. To je u skladu sa pravilima ostalih međunarodnih organizacija koje su "zadržale izraelske učesnike u velikim takmičenjima", rekao je.

No, javne televizije koje su članice EBU-a osjećaju pritisak. Švedski SVT, domaćin takmičenja, pozvao je EBU da odluči ko može učestvovati. Irski RTÉ primio je gotovo 500 e-poruka sa pozivom da odustane od takmičenja ako u njemu bude učestvovao i izraelski predstavnik. Simpatizeri Palestinaca polugoli su klečali na snijegu ispred norveškog NKR-a tražeći isključenje Izraela.

Islandski RÚV saopćio je da će odgoditi odluku o tome hoće li se učestvovati u ovogodišnjem takmičenju nakon što završi nacionalni selekcijski proces u kojemu nastupa i palestinska pjevačica. Izraelski ambasador u Švedskoj Ziv Nevo prošli je mjesec utvrdio da "poziv na bojkot Izraela znači podršku Hamasu. Ostavite politiku izvan Eurosonga", rekao je.

EBU se uvijek nastojao kloniti politike pa za takmičare vrijedi službeno pravilo da "ne politiziraju" i da "ne instrumentaliziraju" događaj. Čak je i islandski bend Hatari novčano kažnjen zbog mahanja palestinskom zastavom pred kamerom na takmičenju u Tel Avivu 2019. No, takva politička neutralnost nije bila tako jasno izražena još od 2022. godine.

Prošlogodišnje takmičenje u Liverpoolu okarakterisale su plavo-žute zastave koje su značile gestu solidarnosti s Ukrajinom i borbom te zemlje protiv ruske invazije. Curran je rekao da je izbacivanje Rusije potaknuto "upornim kršenjem obaveza ruske televizije koje se odnose na članstvo u EBU-u i kršenjem vrijednosti javnih medija".

Između izraelskog KAN-a i vlade "odnos je sasvim drugačiji", dodao je.

"Usporedbe između ratova i sukoba su kompleksne i teške i kao nepolitičkoj medijskoj organizaciji nije na nama da im pribjegavamo", smatra Curran.

EBU se zalaže za to da Eurosong bude posveta pjesmama. To je "nepolitički muzički događaj... a ne natjecanje između vlada država", kazao je Curran. Ljubitelji Eurosonga možda se sa njim neće složiti. Jer jesu li to ciparski i grčki predstavnici opet dodijelili jedni drugima dragocjenih dvanaest bodova?

(Vijesti.ba)

Izdvajamo