9°C
Mostar 12°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

12.02.2024 / 09:07 BiH - Najavljen sastanak

Bosna i Hercegovina otvara pregovore o sporazumu o saradnji sa FRONTEX-om

Bosna i Hercegovina otvara pregovore o sporazumu o saradnji sa FRONTEX-om
Foto: Ilustracija / FRONTEX
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastat će se danas sa zamjenikom generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliverom Onidijem.

Tim sastankom, kojem će prisustvovati i predstavnici tima BiH za pregovore o Sporazumu o saradnji sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) na čelu sa direktorom Granične policije BiH Mirkom Kuprešakovićem, biti će ozvaničen početak pregovora o tekstu sporazuma.

"Nakon uspostavljanja operativne saradnje sa EUROPOL-om, ovaj sporazum je slijedeći važan korak za BiH u integraciji u zajednički evropski sigurnosni prostor. Ministarstvo sigurnosti na taj način ispunjava i jednu od važnih pretpostavki za otvaranje pregovora BiH sa Evropskom unijom", saopćeno je iz te institucije.

Predsjedništvo BiH je na vanrednoj sjednici 8. februara donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovara radi zaključivanja Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) u Bosni i Hercegovini.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo