8°C
Mostar 12°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

12.02.2024 / 12:43 Svijet - Islamabad

Hiljade pristalica Khana blokiraju autoputeve u znak protesta zbog rezultata izbora u Pakistanu

Hiljade pristalica Khana blokiraju autoputeve u znak protesta zbog rezultata izbora u Pakistanu
Foto: Pixsell

Hiljade pristalica zatvorenog bivšeg pakistanskog premijera Imrana Khana i članova drugih političkih stranaka blokirali su u ponedjeljak ključne autoputeve i započeli cjelodnevni štrajk na nestabilnom jugozapadu u znak protesta zbog navodnog namještanja prošlosedmičnih izbora.

Kandidati koje je podržao Khan osvojili su više mjesta od političkih stranaka koje su ga svrgnule s vlasti prije skoro dvije godine, prema konačnom rezultatu objavljenom u nedjelju. Međutim, nijedna stranka nije osvojila većinu, pa će stranke morati da vode razgovore o formiranju koalicione vlade. Novi parlament bira sljedećeg premijera zemlje.

Glasanje za izbor novog parlamenta u četvrtak zasjenjeno je optužbama za namještanje izbora, isključenjem mobilne telefonije bez presedana i isključenjem Khana i njegove stranke Tehreek-e-Insaf, ili PTI, iz glasanja.

Dok su izborni pobjednici slavili pobjedu, PTI i druge stranke odbile su prihvatiti poraz u desetinama izbornih jedinica. Desetine Khanovih pristalica nakratko su privedene u istočnom gradu Lahoreu tokom vikenda dok su protestirali zbog navodnog namještanja glasova.

Jan Achakzai, glasnogovornik vlade u jugozapadnoj provinciji Baluchistan, pozvao je demonstrante da "pokažu milost" prihvatanjem poraza i udaljavanjem od autoputeva.

Khan se nije mogao kandidirati na izborima zbog krivičnih presuda protiv njega za koje kaže da su politički motivirane.

Kandidati u savezništvu s Khanom osigurali su 101 od 266 mjesta u Narodnoj skupštini, odnosno donjem domu parlamenta.

Pakistanska muslimanska liga-N stranka predvođena trostrukim premijerom i bivšim osuđenikom Nawazom Sharifom osigurala je 75. Sharif je trenutno u pregovorima sa saveznicima o formiranju koalicione vlade.

Pakistanska narodna partija, ili PPP, koju predvodi Bilawal Bhutto-Zardari, zauzela je treće mjesto sa 54 mjesta. Jedan rezultat je osporen, a drugo glasanje je odgođeno zbog smrti kandidata. Kampanju za izbacivanje Khana s funkcije 2022. godine vodili su PML-N i PPP.

Pakistanska vojska oduvijek se predstavljala kao konačni arbitar o tome ko će postati premijer, a Sharif je označen kao preferirani kandidat moćnog sigurnosnog establišmenta zbog njegovog glatkog povratka u zemlju prošlog oktobra.

Sharif je proveo četiri godine u egzilu kako bi izbjegao izdržavanje zatvorske kazne, ali su njegove osude poništene nekoliko sedmica nakon njegovog dolaska u Pakistan.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo