8°C
Mostar 12°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

12.02.2024 / 13:35 BiH - Sarajevo

Krišto s Al-Issom: Međureligijska tolerancija od presudne važnosti

Krišto s Al-Issom: Međureligijska tolerancija od presudne važnosti
Foto: VMBIH

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sastala se, na marginama međunarodne konferencije "Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot", s glavnim sekretarom Lige muslimanskog svijeta Mohammedom bin Abdulkarimom Al-Issom.

Tokom susreta predsjedavajuća Krišto je informisala glavnog sekretara Al-Issu o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini te evropskom putu.

Istaknula je da su suživot, međuetnička i međureligijska tolerancija od presudne važnosti jer te vrijednosti predstavljaju temelj opststanka BiH i njenog daljeg evropskog napretka.

Dodala je da Bosni i Hercegovini, kao društvu etničke, vjerske i kulturne različitosti, državi triju konstitutivna naroda i svih drugih koji u njoj žive, postizanje stabilnog mira i harmoničnog suživota jest obaveza svih, a posebno političkih i vjerskih lidera, te da je stoga imperativ nastavak jačanja tih vrijednosti te izgradnja stabilne budućnosti upravo na tim temeljima.

U tom kontekstu kazala je kako su ovaj posjet i razgovori prilika da se zajedno radi na promicanju tolerancije, dijaloga i zajedničkog prosperiteta, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo