0°C
Mostar 4°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

13.02.2024 / 07:10 Politika - Šef mađarske diplomatije

Szijjarto: Dodik apsolutno predan evropskom putu, nema ga smisla kažnjavati

Szijjarto: Dodik apsolutno predan evropskom putu, nema ga smisla kažnjavati
Foto: Arhiv
Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto govorio je nakon što je otvorio školu u Petrinji o odnosima na Zapadnom Balkanu.

Mađarska je apsolutno zainteresovana za stabilnost zapadnog Balkana, kaže Szijjártó dok se njegova vlada protivi evropskim sankcijama protiv predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika koji često prijeti otcjepljenjem entiteta iz Bosne i Hercegovine. Dodika su već sankcionisale Velika Britanija i Sjedinjene Države.

Mađarski ministar smatra kako evropske sankcije "nikad nisu uspjele nigdje" te da nema smisla kažnjavati "demokratsko izabranog lidera" jer to samo "pogoršava situaciju".

Budimpešta, česti Dodikov sagovornik, umjesto toga preferira "dijalog i raspravu", a kroz razgovore s predsjednikom RS-a shvaća da je on "apsolutno predan evropskom putu svoje države".

Szijjártó stoga smatra da se ubrzanje članstva u EU-u treba iskoristiti kao zajednički nazivnik koji će ujediniti sve lidere i narode unutar BiH, što će smanjiti tenzije.

Mađarski šef diplomatije tvrdi da je Srbija spremna "sutra ući u EU", pa dodaje da bez nje kao "najveće i najsnažnije" države zapadnog Balkana nema stabilnosti na tom području.

"Otuđenje Srbije je najgora moguća taktika", rekao je. Čestu antizapadnu i antievropsku retoriku srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Szijjártó objašnjava osjećajem razočaranja zbog izostanka približavanja članstvu usprkos ispunjenim kriterijima.

"NATO je puno snažniji od Rusije"

"Srbija je ponosna nacija. Zato vjerujem da se pristup birokracije iz Brisela treba promijeniti prema njoj", kaže Szijjártó, koji misli da pristup 'ex-cathedra' treba zamijeniti razgovor oči u oči. Szijjártó se protivi vezanju pitanja članstva Srbije u EU-u s normalizacijom odnosa s Kosovom. Naglašava kako je to nepravedno prema Beogradu, jer pitanje normalizacije ne ovisi samo o njemu.

Mađarski šef diplomatije odbacio je izjave zapadnih vojnih lidera, od kojih je posljednji danski ministar odbrane, da bi Rusija za nekoliko godina mogla napasti neku članicu NATO saveza.

"Zašto bi to učinili? NATO je puno snažniji od Rusije. Zašto bi neko napao nekog ko je puno jači od njega, kakvog to smisla ima?", pitao se Szijjártó, pa naglasio da "ne vidi Rusiju kao sigurnosnu prijetnju" ni za jednu članicu Sjevernoatlantskog saveza.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo