15°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

13.02.2024 / 07:20 Svijet - Pucnjava u Bronxu

U obračunu tinejdžera u New Yorku jedna osoba ubijena

U obračunu tinejdžera u New Yorku jedna osoba ubijena
Foto: X
Njujorška policija saopćila je da traga za naoružanim muškarcem koji je jučer otvorio vatru u podzemnoj željeznici u gradskoj četvrti Bronx te ubio jednog čovjeka i ranio još pet osoba.

Pucnjava je odjeknula u vozu koji je vozio prema sjeveru nakon što je izbila tučnjava između dvije grupe tinejdžera, rekli su zvaničnici njujorške policije (NYPD) tokom konferencije za novinare ispred stanice gdje se dogodilo nasilje.

Neko iz jedne od grupa izvadio je pištolj. Prvi hitac ispaljen je unutar voza, ali svih šestero upucanih osoba bilo je na peronu izvan voza kada su ih pogodili meci, saopćila je policija. Poginuo je 34-godišnji muškarac, a pet osoba zadobilo je povrede koje nisu opasne po život.

Žrtve su bile u dobi od 14 do 71 godine, a među njima su bila četiri muškarca i dvije žene. NYPD je napadaču poručio da je sada najtraženija osoba koju "traže najbolji detektivi na svijetu" te mu predložio da se preda, prenosi Hina.


Kako bi ublažili strah putnika, policija i zvaničnici tranzitnog sistema na konferenciji za novinare naglasili su da je pucnjava rijetka u podzemnoj željeznici. Podaci pokazuju da se u njujorškoj podzemnoj željeznici radnim danom prosječno obavi oko 3.8 miliona putovanja, a bilo je samo 570 kaznenih djela napada u cijeloj 2023. godini.

Pucnjave su posebno neuobičajene. Tako se 2022. godine, kada je muškarac pištoljem ranio 10 ljudi u vozu koji je prolazio kroz Brooklyn, dogodila prva masovna pucnjava u podzemnoj željeznici od 1984. godine.

Nekoliko sedmica kasnije, u maju 2022., napadač je ubio 48-godišnjeg muškarca u, kako je policija rekla, ničim izazvanom napadu. Strahovi o tome koliko je podzemna doista opasna među putnicima su skočili tokom pandemije, kada se početkom 2020. povećala stopa kriminala.

Iako se stopa kriminala vratila se na normalne nivoe 2021., percepcija o opasnosti ostala je visoka.

Gradonačelnik Eric Adams, demokrat i bivši kapetan gradske policije, pokušao je umiriti nervozne putnike povećanjem broja policajaca na stanicama podzemne željeznice.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo