7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

14.02.2024 / 21:03 Zanimljivosti - Prijepolje

Semir iz Sandžaka tvrdi da je pronašao meteor s Marsa: 'Donio sam ga u Sarajevo'

Semir iz Sandžaka tvrdi da je pronašao meteor s Marsa: 'Donio sam ga u Sarajevo'

Semir Kaljić nadimka "Tetak" iz Prijepolja tvrdi da je pronašao meteorit koji spada u top 15 meteorita na svijetu.

On je tim povodom gostovao u emisiji "150 minuta" televizije Prva, zajedno sa Brankom Simonovićem, zvjezdarom i popularizatorom astronomije.

Branko je najprije istakao da trenutno postoji manje od 300 meteorita sa Marsa.

"Najveći ima masu od oko 18 kilograma, stoga u prvih 20 spada i ovaj od približno jednog kilograma. Jako su rijetki meteoriti sa Mjeseca i Marsa. U ovom trenutku ima preko 70.000 registrovanih meteorita, a samo sa Marsa nekih 300 potvrđenih", kaže Simonović, a Semir iz Prijepolja objašnjava kako je našao ovaj meteorit.

"Možda je smiješno, ali je istinito. Moj otac je sanjao da je pronašao bogatstvo, nakon čega smo otišli na našu dedovinu, u Šahoviće, gdje nismo bili od 1999. godine. Tada, šetajući našim livadama, ugledao sam sa strane neke pivske flaše i jedan kamen koji se sija kao disko kugla. Uzeo sam ga, veličine je neke manje pepeljare, od skoro kilogram. Na prvi pogled mi je bio veoma, veoma čudan i ubacio sam ga u torbu. Kasnije me je prijatelj uputio na Sarajevski Institut gdje mi je jedan profesor rekao da mu taj "kamen" liči na meteorit, ali mi je rekao i jednu rečenicu koja me prati skoro jednu deceniju, a to je da će "puno vode Miljackom proteći dok ja završim sve to i dokažem nedokazivo". Za to mi je trebalo oko 7, 8 godina", priča Semir i dodaje:

"Na Tehnološkom Institutu Novi Sad su prepoznali o čemu je riječ. Meteorit se trenutno nalazi u Njemačkoj, pošto posedujem dvojno državljanstvo", govori Kaljić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo