14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

20.02.2024 / 06:30 Svijet - Nove prijetnje

Putinov nasljednik ima strašnu poruku za Zapad: 'Spremite se na haos'

Putinov nasljednik ima strašnu poruku za Zapad: 'Spremite se na haos'

Nikolaj Patrušev, sekretar ruskog Vijeća sigurnosti, optužio je Zapad za podsticanje sukoba širom zemlje.

On je upozorio da bi se ruski susjedi na Kavkazu uskoro mogli suočiti sa 'haosom'.

Patrušev je radio zajedno sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u KGB-u u Sankt Peterburgu.

Poznat je po zagovaranju tvrdokorne politike Kremlja i dao je nekoliko intervjua ruskim novinama opravdavajući Putinovu odluku da pokrene invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

Patrušev se proglašava kao najvjerovatniji kandidat za nasljednika ruskog predsjednika jednog dana.

Patrušev je upozorenje iznio 16. februara u Biškeku, glavnom gradu Kirgistana, tokom sastanka sekretara Vijeća sigurnosti o pitanjima Avganistana.

On je optužio Zapad da podstiče sukobe, na primer u Ukrajini, i na Bliskom istoku, kako bi održao svoju globalnu dominaciju, sugerišući da Vašington ima koristi od ovog "haosa".

"Naš sastanak se odvija u pozadini neviđenog zaoštravanja međunarodne situacije. Razlog za to je želja Zapada da održi svoju dominaciju u svjetskim poslovima po svaku cenu", rekao je Patrušev, prenose ruski državni mediji.

"U isto vrijeme, Vašington je uveren da je u uslovima opšteg haosa to zgodnije uraditi. Da bi postigli svoje ciljeve, zapadnjaci su spremni na sve", dodao je on.

"Najupečatljiviji primjer je sukob koji je u toku u Ukrajini, kroz čije ruke je globalni Zapad želio da nanese strateški poraz Rusiji“, naveo je Petrušev.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo