13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

19.02.2024 / 23:56 Regija - Opravdan strah

Bjeloruski aktivista strahuje za svoj život u Srbiji: Ne bi da završim kao Navaljni

Bjeloruski aktivista strahuje za svoj život u Srbiji: Ne bi da završim kao Navaljni
Foto: Privatna arhiva

Bjeloruski reditelj, novinar i politički aktivista Andrej Gnjot suočen je u Beogradu s mogućim izručenjem Bjelorusiji koja ga tereti za navodnu utaju poreza. Gnjot s druge strane tvrdi da je žrtva političkog progona.

Andrej Gnjot već četiri mjeseca u Okružnom zatvoru u Beogradu čeka na odluku srpskih sudova o tome da li će biti izručen Bjelorusiji zbog, kako se navodi u Interpolovoj poternici, utaje poreza u ovoj zemlji.

Gnjot je inače oštri protivnik bjeloruskog režima i jedan je od osnivača Slobodne asocijacije sportista Bjelorusije.

Ova inicijativa bjeloruskih sportista osnovana je nakon spornih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji 2020. godine, a KGB ih je označio kao „ekstremističku formaciju“.

Iako se prvobitno nije javno deklarisao kao dio te organizacije zbog moguće odmazde bjeloruskih vlasti, Gnjot je u svjedočenju u ponedeljak (19. februar) pred Apelacionom sudom u Beogradu prvi put priznao da je on jedan od tri osnivača te organizacije.

„Ja sam kreirao logo, ja sam pokrenuo Instagram stranicu, ja sam idejni vođa organizacije“, rekao je Gnjot.

Ova organizacija dovela je do toga da se Bjelorusiji oduzme domaćinstvo Svjetskog prvenstva u hokeju i da Međunarodni olimpijski komitet suspenduje finansiranje bjeloruskog Nacionalnog olimpijskog komiteta, na čijem je čelu bio upravo predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

„U Bjelorusiji me čeka mučenička smrt. U Bjelorusiji nema zakona, nema zaštite i nema nezavisnog sudstva. Svako ko je protiv vlasti, ima da se zatvori, muči i ponižava“, iznio je Gnjot svoje strahove.

Sebe je uporedio i s Aleksejem Navaljnim, ruskim opozicionarom koji je nedavno preminuo u ruskom zatvoru, i rekao da „ne bi želio da ima istu sudbinu kao on“.

“Diktatura u Bjelorusiji je do laktova u krvi i moj život je u vašim rukama. Srbija ne treba da ima krvave ruke zbog bjeloruskih vlasti“, dodao je Gnjot.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo